Intimitás Coaching

Félelem, frusztráció, szorongás, kényszerek

Félelem, frusztráció, szorongás, kényszerek

Mindegyik szó, és a mögötte rejlő tartalom, sejteti számunkra, hogy a pszichénkben munkálkodó folyamatokról van szó.

A félelmek eredete a múltbéli tapasztalásainkból, illetve hiedelmeinkből erednek, melyet előre vetítünk a jövőre. Pszichés szempontból ezek gyakran a tudattalanban éledeznek és munkálkodnak. A tudatos részekbe már csak az az információ jut el, ami a félelem tárgyának bekövetkezésétől, majd meg fog minket menteni. Tehát röviden, az elkerülő cselekvésre utaló gondolatok tudatosodnak bennünk. A megelőzés nagy tervei!

A párkapcsolatban és a szexualitásban sokféle játszmát, elkerülő taktikát ismerhetünk már.

Félelem, frusztráció, szorongás, kényszerek

Mi az elkerülés tárgya?!

Maga a problémával / félelemmel / korábbi negatív tapasztalattal való szembesülés elkerülése. Erre leggyakoribb példáink:

Férfiaknál erekciós zavarok, és a fejben létező teljesítmény kényszer félelme: Vajon lesz erekcióm? Fogok tudni teljesíteni? Mi lesz ha megint nem sikerül? – Egyre nehezebb kezelni ezeket a kérdéseket. Egyre frusztrálóbb érzés kitenni magunkat olyan élethelyzetnek, ami szégyen, büntudat, kudarc megélését feltételezi. Mígnem a már valós félelemből frusztráció alakul, ami annyira megszilárul bennünk, hogy adott helyzetben mindig szorongást élünk át.

Nőknél gyakori a testük látványa iránti félelem – a megítélés, a kiszolgáltatottság, a sérülés érzésének félelme és kockázata. Ennek legfelismerhetőbb jelei: sötétben biztonságosabb, a tükör előtt soha, csak bizonyos pozíciókban és meghatározott helyzetekben. Vajon elég kívánatos vagyok? Vajon elfogad a partnerem?! Te úr isten, most látom, milyen narancsbőrös a combom! Gyorsan váltsunk pózt! Nem láthatja meg! És hasonló gondolatok… Sokféle attribútum frusztálhat minket akárcsak a testünkkel kapcsolatosan, melyekről érdemes beszélni. Fontos az önismeret, az önmunka, hogy változzanak ezek az élet megélését negatívan befolyásoló gondolatok és érzések.

A félelmek, a frusztráció, mind arról árulkodnak, hogy a fejünkben vagyunk. A félelmeinkkel és a gondolatainkkal vagyunk elfoglalva, miközben elvileg benne vagyunk egy együttlétben. De nem vagyunk jelen. Ez a mentális (és lelki) állapot a sorozatos kudarc élmények által, erősödik. Kattogunk, mert félünk. Félünk, elég jók vagyunk-e, szeretnek-e, biztonságban vagyunk-e, megengedhetjük-e magunknak a jó érzést.

A félelem, frusztráció sorozat kivetítve:

  1. Első néhány negatív tapasztalat / visszajelzés. Félelem kialakulása.
  2. Ismerős helyzetben újra előjön a félelem. Ami alapvetően nem engedi már a siker létrejöttét az együttlétben. A félelem megerősödik, tudatosodik, frusztrációvá válik, amivel minden alkalommal meg kell küzdeni, odabent a fejünkben. (Lehetőleg úgy, hogy a másik fél ebből semmit se lásson, sejtsen.)
  3. Később kialakul a szorongás, a hárítás, a problémára való fókuszálás. Tehát már aktívan dolgozunk azon, hogy minden áron elkerüljük a frusztrációt okozó helyzetet. Csak szorongva tudunk részt venni az együttlétben, remélve a sikert, de várva a kudarcot.
  4. Ebből új szokásokat alakítunk, melyek már kényszeres sémákat feltételeznek. Ilyen például, hogy minden együttlét előtt kötelező lekapcsolni a lámpát. Vagy például van egy teljes check-list a fejünkben, amit ha tételesen kipipáltunk, kezdődhet az együttlét. Ha egy is hiányzik, akkor előbb azt kell teljesíteni.

A félelem előrevetítésekor mi történik még

Az egész „félelem” hadművelet mögött egy biztonsági játék alakul. Az élet tudatos befolyásolása, manipulálása (ember és környezet) abba az irányba, ami mégis megengedi, hogy valamely körülmények között, képesek legyünk az együttlétre.

Tehát vége a természetességnek és a spontaneitásnak.

Ez pedig kisüti a kapcsolatot is, nem csak az egyént. Az egyik pszichés problémája hat a partnerére is, aki szintén reagál rá a maga módján, és kész az egymásra hatás sokasága, és maga a pszichés zavar, a szorongás, immáron mindkét félben.

Amennyiben magadra ismertél, ajánlom figyelmedbe az egyéni fejlesztést és a szexuálterápiát, ami az én módszereimmel, gyógyszermentes és tartós megoldást kínál a pszichés, lelki és szexuális problémákra.

Ha már szedsz antidepresszánst a szorongás ellen, vagy viagrát az alakuló szexuális zavarok ellen, még inkább fontos, hogy mihamarabb változtass az életeden és a szokásaidon.

Tovább olvasok a témában

Félelemről, őszintén

Félelemről, őszintén

Félelemről, őszintén Sokan küzdünk legbensőbb félelmeinkkel, melyeket nehéz lenne megosztani a sérthetetlenség oltárán. Így előfordul, már csak dühként tombol… Létezik-e még a teljes értékű bizalom és biztonság férfi és nő

Tovább olvasom »
Egyedül vagyok, de keresem a párom

Egyedül vagyok, de keresem a párom

Kedves, fiatal férfi keresett meg évekkel ezelőtt, azzal a problémával, hogy nem talál párt magának, és sok más problémával is küzd, mint túl sok maszturbáció, túl sok pornó és a nemi identitásának a megkérdőjelezése.

Tovább olvasom »

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra