Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Az érintés és az ölelés a párkapcsolatban

Jelentősége, amire talán eddig nem is gondoltál!

A Duna TV Családbarát magazin élő adás után vagyok. Tele kétséggel, és bent ragadt gondolatokkal. Így ez pont jó alapot adott ahhoz, hogy ez a cikk megszülessen.

Azért hívtak be a műsorba, hogy beszélgessünk az érintés és az ölelés jelentőségéről. Nem sok időnk volt, és persze bennem is bennem volt az első élő adás drukk. Valljuk be a tévés jelenlétet is tanulni, szokni kell, hogy az ember teljességében jelen tudjon lenni.

Az érintés és az ölelés a párkapcsolatban, intimitás, bizalom, biztonságtudat, távolságtartás, nyitás, szexuálterápia

De talán nincs ez másként a párkapcsolatainkban sem

Ott is elsődleges fontosságú a jelenlétünk, és annak minősége. Nem mindegy, milyen energiával ölelünk, vagy érintünk. Belépünk az ember intim terébe, és hatást gyakorlunk. Ha nem megfelelő a szándék, akkor nem is lehetséges az elképzelt, a kívánt hatás elérése.

Kezdjük az elején. Mi kell egy jó érintéshez, egy jó öleléshez?

Szükséges a bizalom, és a biztonságtudat. Önmagunk és a társunk felé. A jó érintéshez kell ez a duális stabilitás. Önbizalom, és megfelelő szándék.

Igen, de mi a helyzet, ha sérülést szenvedtünk érzelmi kapcsolatainkban, kezdve édesanyánktól, édesapánktól, folytatva társas kapcsolataink bármelyikében?! A sérülések feldolgozása függ az egyén személyiségétől, és attól is, hogy milyen eszközöket, tudást kapott gyermekkorától kezdve adott stresszel való megküzdésre.

Az ölelésben „megfogalmazódik” lelki világunk. Benne van a teljes lényünk. Még akkor is, ha épp azzal vagyok benne, hogy valójában távol maradok. A jelenlétünk minősége megmutatja sérüléseinket, hozzáállásunkat az öleléshez, az intimitáshoz, a befogadáshoz. Megmutatja azt is, milyen minőségű az ősbizalmam, a biztonság tudatom. A megélésem, jelenlétem minősége egy tükörként is értelmezhető, amibe belenézve, megérthetjük, mivel van dolgunk lelkünk mélyén. Egészen a kötődési minőségünk mélységéig nyúlhatunk, hogy kellő önmunkával megéljük a biztonságos érzelmi kötődés lehetőségét, és ez által a harmonikus, egészséges párkapcsolatot.

Általában nem vagyunk tudatában, de mindig valamilyen szerepet vállalunk az ölelés során. Lehetek adó, megtartó, biztonságot nyújtó szerepben. Lehetek befogadó, mely során egyik alapszükségletem elégül ki. Lehetek félénk, bizonytalan, szorongó, aki ugyan adja a testét, de képtelen lelkileg, érzelmileg jelen lenni, megélni, átélni az ölelés és az intimitás tápláló pillanatát. Ez utóbbi is többféle formában tud megjelenni.

Általában nem vagyunk tudatában, de mindig valamilyen szerepet vállalunk az ölelés során. Lehetek adó, megtartó, biztonságot nyújtó szerepben. Lehetek befogadó, mely során egyik alapszükségletem elégül ki. Lehetek félénk, bizonytalan, szorongó, aki ugyan adja a testét, de képtelen lelkileg, érzelmileg jelen lenni, megélni, átélni az ölelés és az intimitás tápláló pillanatát. Ez utóbbi is többféle formában tud megjelenni.

A két szélsőség egyik pólusa a teljes elutasítás, elhatárolódás az érintkezés, az ölelés, az intimitás iránt. Őket hívjuk távolságtartónak. A másik pólus a túláradó igény folytonos kielégülésének szükséglete. Őket pedig matricának, ragacsnak, needy-nek.

Mindkettő alapja a belső szorongás, melyet személyiségüknek megfelelően igyekszenek csillapítani.

Furcsa módon, vagy talán mégsem, a tudatunk legfontosabb feladata az önvédelem, és ezen kontextusban értelmezve, a stresszel való pillanatnyi megküzdés. Tehát szorongó helyzetben nehezünkre esik a jelenlét, miközben valójában a stresszhez, a belső feszültségünkhöz kapcsolódunk. Ellehetetlenítve a jelen csodás pillanatát, és az ölelésben, érintésben kapcsolódó két lélek töltését, megerősítését, szerethetőségét.

Az ölelés során három fő helyzet alakulhat.

Az első, amikor két kiegyensúlyozott egyén ölelkezik. Ilyenkor lehetséges a teljes értékű kapcsolódás és megélés, befogadás, és alakulhat ki az intimitás.

A második, amikor az egyik fél jelenléte erősebb, és vállalja a segítő, a megtartó szerepét, a másik fél pedig tudja, hogy „gyengébb”, és megengedi, hogy támaszkodjon a segítőre. Akár erőt, bátorságot merítsen a másik erejéből, alázatából, megtartó képességéből. Ebben is megjelenik a szeretet, a törődés, a gondoskodás és az intimitás lehetősége.

A harmadik, amikor az egyik, vagy mindkét fél elutasító. Félelem, bizonytalanság van a térben, és a feleknek nehezükre esik az intim terébe engedni-fogadni a egymást. Az ölelés fizikailag ugyan megtörténik, de a lélek zárt marad. Ez maga a gesztus: „megtettem a dolgom”, de ennyi. Nem kívánok, nem tudok kapcsolódni. Jelzem, távol maradok, és tőled is azt várom, maradj távol! Az ilyen minőség üres marad, nem történik érzelmi tranzíció, így az ölelés értelme értelmetlenné válik. Ez utóbbi esetet érdemes elkerülni. Ha azt érezzük, nem szeretnénk érintkezni, merjünk nemet mondani, megtartani saját határunkat. Így elkerülve a kényelmetlen szituációkat.

Párkapcsolati tanácsadás és szexuálterápia - Lacsny Éva szexuálterapeuta

Fontos, ha vágyunk az érintésre, az ölelésre, merjük kifejezni, teret adni, és kezdjük el gyakorolni a bizalmat. Minden egy kis lépéssel kezdődik, így a lelki-érzelmi nyitás képessége is. A megelőlegezett bizalom, és némi bátorság segít megtapasztalni a befogadó minőséget és a teljes megélést. Vagy akár az intimitást.

Szeretetteljes ölelést és érintést kívánok Nektek tudatos jelenléttel!

Ha szeretnél még többet tudni a témáról, az intimitáshoz vezető útról, a harmonikusan működtethető párkapcsolatról, készültem nektek egy személyre szabott Workshop-al, Szexuális érzékenyítés címmel. Kattints ide bővebb információért, és rendeld meg magadnak, vagy a párodnak!

Adjatok egymásnak önfeledt pillanatokat, élményeket!

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta