Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Félelem és szorongás - szexuálterápiás nézőpontból

A legtöbb félelem hátterében a szeretet és az elfogadás kérdésköre áll. Így sok mindentől tudunk félni, majd amikor a félelem tartóssá válik, szorongásról beszélhetünk.

De mi is a félelem?

Az elménk által gyártott prekoncepció. Korábbi tapasztalatok, sérülések, elkerülések, feltételezések, és maladaptív sémák összessége, amiből a tudatunk egy új egységet alkot. Ebben az egységben érzések és gondolatok sűrűsödnek, amik oda viszik az embert, hogy a viselkedését és cselekedetét úgy változtassa, hogy elkerülje a vélt, félelmet okozó helyzetet.

A szexualitásban is számos ilyen elkerülésre van lehetőségünk. Hoztam két példát, férfi és női oldalról is. Kérlek vedd figyelembe, hogy az életet, egy választott életutat, nem lehet 10-20 mondattal mélységeiben szemléltetni, így ezek a példák hosszú évek rövidített összegzései, egy út, egy lehetőség, az ezerből.

Félelem és szorongás kezelése - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Női példa - félelem az elvesztéstől, és kötődés a szex által

Anna egyke gyermekként nőtt fel. Sokszor éreztették vele, hogy nem kapja meg a feltétel nélküli szeretetet és elfogadást. Mindig valamely elvárt, és jó cselekedete jutalmául nyerte, egyébként kevés törődést kapott. A szülei állandóan dolgoztak, ő pedig mások társaságát kereste. Hamar megnyílt a szexualitás irányába. Rájött, hogy így, könnyen teremthet kapcsolatokat, és a férfiak érdeklődnek iránta. Sok megerősítést kapott, de arra nem figyelt, hogy a férfiak valójában kihasználják a szerethetőségre és a figyelemre irányuló vágyát.

Később, amikor felnőtté vált, és igyekezett komolyabban venni az életét, kedves, gyengéd, már-már gyenge, konfliktuskerülő és sérült férfiakat választott, amely kapcsolat által, meg tudta élni a fontosságát, és értékességét. Törődtek vele, figyeltek rá, ám Anna félt elköteleződni. Félt, hogy elveszíti azt az embert, ezért soha nem tudott egyik férfihoz sem igazán közel kerülni. Nagyon vágyott az intimitásra, a mély kapcsolódásra, de valahogy képtelennek érezte magát rá. Az érzések és a kötődés helyett, még mindig a szexet választotta kapocsnak. A szex által nyerte az elismerést, a szeretetet, a törődést, a kötelék érzését. Nagyon jó volt a szexuális élete, ám mégis, űrt érzett a lelkében. Ezt az űrt a félelem határolta körbe. Egy olyan félelemé, ami által, mindig az elkerülést választotta, ami által, úgy alakította az életét és a kapcsolatait, hogy feltételes maradhasson. Ám ezzel önmagának igazolta vissza azt, hogy „csak akkor szerethető, ha….

Férfi példa - félénkség, szorongás, megfelelés

Dávidod sokszor cikizték a suliban. Visszahúzódó, félénk gyerek volt. Nehezére esett emberi kapcsolatokat kialakítania, így egyre kevésbé próbálkozott. Inkább a számítógépet választotta, a játékokat, és a pornót. Sok időt töltött a gép előtt, így pótolva az emberi kapcsolatok hiányát.

Nagyon vágyott már egy lányra, így igyekezett ismerkedni. Néhány év alatt, sikerült is egy kapcsolatot kialakítania egy helyes lánnyal. Nagyon boldog volt, a csillagokat is lehozta volna neki! Lassan közelített hozzá, hiszen nagyon félt, hogy béna lesz, hogy elveszítheti. Sokat programoztak, ám az együttlétre még mindig nem került sor. Halogatta. Az az igazság, hogy nem is volt erekciója, mert annyira erős volt a féleleme, hogy már-már szorongásba csapott át. Félt a lány elvárásaitól. Olyan elvárásoktól, amit a lány nem mondott ki, és csak Dávid fejében éltek ezen gondolatok. A félelem erős volt benne.

Így végül, a lány már nem bírta tovább, leteperte Dávidot. Ám az ő lelke szorongással volt tele, nem tudott a lányra koncentrálni, így ismét elmaradt az együttlét. Azt mondta a lánynak, hogy ne haragudjon, biztos kicsit zavarba van, majd legközelebb, adjon neki még egy kis időt. A lány türelmes volt. Dávid minden kudarc élménynél a pornóba menekült. A videók látványától teljes volt az erekciója, és hamar el is ment. Így élte meg az önszeretetet és a beteljesülést. Nem félt, üres volt a feje, csak a videóra koncentrált, és az élményre.

Pedig hogy vágyik arra a lányra! Mégis, annyira fél!

Ahogy telt az idő, sikerült az együttlét, de a szorongása végett, túl hamar elment. Nem győzte kapkodni a levegőt. S végül, megkönnyebbült. A lány nem értette. Úgy érezte, elég időt adott, mégsem sikerülnek a dolgok. Már nem bírta tovább, és szakított Dáviddal.

Dávid azt gondolta: „Mennyivel egyszerűbb a pornó! Nem kell megfelelni, azt és úgy csinálhatom, ahogyan nekem jó!” Nem kell a nő! Sokkal biztonságosabb a számítógép előtt…

Az ember általában a kisebb ellenállás felé mozdul. A két példában is így történt. Ezek a példák a praxisomból vett életutak morzsái.

A példák talán megmutatták, hogy mennyire fontos felismerni saját félelmeinket, és vizsgálni a valóság alapjukat. A felismerés, az önismeret segít, hogy ne az elkerülést válaszd. Segít, hogy túlmenj a félelmeken, hogy megértsd önmagad. És abban is segít, hogy ha a félelem már szorongássá vált, terápiás úton képessé válj feloldani azt.

Emberként és szakemberként is azt tudom mondani, hogy a legjobb megoldás az önvizsgálat, és szakértő segítsége, aki végig vezet a sémák felismerésén, a választások miértjein, és ami által felfedezhető a félelem eredete, és mindazon elkerülések, melyeket annak érdekében tettünk, hogy az, amitől félünk, ne következhessen be.

Tovább olvasok a témában

Pornó és a házasság - Lacsny Éva párterápia

A pornó és a házasság

A pornó és a házasság A társas magány egyik útja Egy kedves férfi ügyfelem azzal keresett meg, hogy krízisben a házassága. A hiányt, az űrt a pornográf tartalmakkal pótolta, töltötte

Tovább olvasom »
Félelem kezelése párkapcsolatban - Lacsny Éva online szexuálterapeuta

Félelemről, őszintén

Félelemről, őszintén Sokan küzdünk legbensőbb félelmeinkkel, melyeket nehéz lenne megosztani a sérthetetlenség oltárán. Így előfordul, már csak dühként tombol… Létezik-e még a teljes értékű bizalom és biztonság férfi és nő

Tovább olvasom »

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta