Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Nem szégyelled magad?!

Hányszor halhattuk ezt a mondatot?! Nem feltétlenül szüleinktől. Sőt, sokkal inkább onnan bentről, a saját fejünkből! Mindenkiben ott van az igazságosztó mumus, a lelkiismeret, a becsület és az öntudat kétélű címein, és bizony megvan a véleménye arról, hogy miért kell szégyenkezned, és miért nem.

Neked van miért szégyenkezni?

Azonban mielőtt elgondolkodnál, van még egy réteg a szégyen mögött. Ugyanis a szégyen érzet valaminek az eredménye.

Egy alapgondolat: „NEM ÉRDEMLEM MEG, HOGY…..”
Helyettesítsd be! Például, hogy szeressenek, hogy jó legyen, hogy szépen éljek,
hogy sikeres legyek, hogy párkapcsolatom lehessen… és így tovább. Van, aki
ilyen jellegű keresztet cipel. Te közéjük tartozol?

Mindenkinek megvan a maga, választott keresztje. Vizsgáltad már, hogy mi rejlik ezen gondolat (és önértékelés, önbecsülés) mögött? Mi mondatja veled, hogy nem érdemled meg a sikeres életet, és cserében, megalkuszol, általában egy önsanyargató életben. Olyan ez, mint egy spirál. Megvannak a próbálkozások, de csak mész körbe körbe, és a nap végén, mindig ugyanaz az eredmény. „Nem jó, nem kellek senkinek, szar az élet….”

Szégyenérzet - párkapcsolati tanácsadó és online szexuálterapeuta

A lassú, szinte már-már kényelmes önpusztítás egyik eszköze a szégyen

Szégyellheted magad azért aki vagy, amilyen életet élsz, amire vitted, viszonyítva ahhoz, amire egyébként vágysz, de elérhetetlennek tűnik.

Bármily kegyetlenül hangzik, azt szoktam mondani, hogy van választásod. Választhatod a lassú önpusztítást és választhatod, hogy most befejezed, híd, háztető.. akármi! VAGY! Választhatod azt is, hogy jobban megismered magad, a belső mumusod, vizsgálod a hiedelmeidet, a gondolat- és érzésvilágodat. És az önvizsgálat által, megszakítod a belső ördögi kört. CSELEKSZEL! Felelősséget vállalva a saját döntéseidért, és választásaidért, s mostantól másként teszel.

Van módszer – megoldás?!

Mindenki a nagy MÓDSZERRE kíváncsi! Hát jól figyelj! Az a módszer, hogy nincs módszer! TE VAGY. Te vagy önmagad legjobb barátja, és legnagyobb ellensége is. Amíg az önjelölt spiri-piri-marinéne módszerét, vagy a hókusz-mókusz módszerét, vagy a gyorstablettát szeretnéd magadévá tenni, addig csak menekülsz. Menekülsz, önmagad elől. Önmagad szembesülése, felvállalása elől. Addig a szégyen kíséri az utadat, és azt palástolva, látszólag, szeretnél kitörni.

Biztos vagyok benne, hogy marinénétől át tudsz venni néhány értékes gondolatot. De az nem te leszel igazán. Mert te egyedi vagy. Miért alkalmazkodnál más gondolatvilágához, amikor a sajátodban kell rendet teremteni. Ennek az útja pedig nem más, mint az önvizsgálat, a szembesülés, a felvállalás. Így tudod tehermentesíteni a lelked, és megbocsátva magadnak, elfogadva a múlt hibáit-mulasztásait-vétkeit, tovább haladni, előre.

Dönts, hogy meddig vagy még hajlandó elpazarolni az értékes idődet keringőkre, önmarcangolásra, önpusztításra?! Hol és mikor húzod meg a határt, és állsz fel a szégyennel ittas (bűn)tudat padjáról?

Kezdj el magadra úgy tekinteni, mint egy zen kertre. Gondozd minden nap, s miközben cselekszel; megbékélés, önbecsülés, önszeretet vár.

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta