Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Szeretkezni szülés után

A hüvelyi úton történő szülés utóhatásairól, a fizikai, a lelki, és érzelmi változásokról írok; a szexualitást érintő lehetőségekről. A cikk nem csak nőknek szól, a férfiaknak is szeretnék segítséget, támaszt és megoldást nyújtani, hogyan segítsék az anyát, nőnek is maradni.

Az orvosok 4-6 hét pihenőt javasolnak az édesanyáknak, hogy a testük visszaálljon a szülés előtti, közel azonos állapotokhoz.

A szervi változások, amelyeknek vissza kell rendeződni a szülés után:

 • a kismedence változásai
 • a medence fenék izmai
 • a méh visszahúzódása
 • a rektális rész változhat (türemkedések)
 • a hasizom visszarendeződése
 • a hormonok miatt az ízületek, a szalagok meglazultak, ezért is javasolt a fokozatos terhelés
Szex szülés után - párkapcsolati tanácsadás és online szexuálterápia

Ahhoz hogy segítsd a tested visszarendeződését, aktívan tenni kell érte. A természet is segít ilyenkor, hiszen a szoptatás elősegíti a testsúly csökkenését, és a méh összehúzódását.

Érdemes elkezdeni tornázni a szülés után 1,5-2 hónappal. Előtte a hasizom edzés nem javasolt, mert fixálhatja az izmokat a szétcsúszott állapotukban. Javaslok egy egyszerű tesztet, mikor érdemes kezdeni a tornát: feszítsd meg a hasizmodat és tedd a hüvelykujjad a szegycsont alá, nagyjából a hasizom vertikális első és második kockák közé. Amikor már kisebb a távolság, mint az ujjad szélessége, kezdheted a hasizom edzést is.

A szoptatás mellett végzett testtorna abban segít, hogy beindítsa a lelassult anyagcsere folyamataidat, és segítse a meglazult izmokat, szalagokat újra helyzetbe hozni, tonizálni. A rendszerességen és a fokozatosságon van a hangsúly.

Végezz intim tornát

Szülés után 1 hónappal elkezdhető az intim torna is, ami rendkívül fontos a kismedence tájéki szervek helyén és helyzetben tartásához, az izmok tapadásához és rugalmasságához, illetve a hüvely izomzat feszesítéséhez.

Miért annyira fontos az intim torna?

 • megelőzhető inkontinencia kialakulása, illetve megakadályozható általa, ha kialakult (utóbbi esetben fontos konzultálni a nőgyógyászoddal),
 • fontos a méhszáj megfelelő helyzete, hogy ne történjen megereszkedés, kitüremkedés,
 • a méhelhajlás, illetve a méh letapadása megelőzhető,
 • minél tónusosabb a hüvely izom, annál intenzívebb lehet az orgazmus (fizikai) élménye.
Medencefenék izomzat fejlesztése - Lacsny Éva párkapcsolati tanácsadó

A félelem jó, óvatosságra int, csak ne légy a rabja!

Valljuk be, sok nő fél újra magába fogadni a férfit. Fél, hogy esetleg fájdalmat él át, de az is lehetséges, hogy a testi változásait szégyelli. Van, amikor a nő inkább hárítja párja közeledését, amíg nem érzi saját belső biztonságát.

Fontos megtalálni az egyensúlyt.

Fokozott óvatossággal, és a férfi figyelmességével mégis azt kell mondjam, nem érdemes félretenni, halogatni a szeretkezést. Ugyanúgy oxitocint és endorfint szabadít fel, segíti a testi-lelki folyamatokat, és segíti a női-férfi szerep fennmaradását, az anyai-apai szerepeken túl.

Nézzük végig közösen, milyen félelmekkel szembesülhetünk:

 • Sok édesanyától hallottam vissza, hogy nem is az aktus volt a legnagyobb félelmük, hanem a morális kérdések. Vajon helyes és felelősségteljes szeretkezésre időt, energiát szánni, amikor a gyermekemmel is lehetek? Megengedhetem magamnak az élvezetet, amikor már nem csak nő, de anya is vagyok?
 • Akinél történt gátmetszés vagy szakadás, és még varrata is van, sokáig érzékeny lehet az a terület.
 • Ha az orvos rossz helyen vézett bemetszést és ideget sértett, egy életre megkeserítheti a nő szexuális életét. A vágás két markáns hatása lehet: vagy érzéketlenné válik a nő a gátmetszés területén, vagy túlérzékennyé.
 • Fájdalom érzet lehet a méhszájnál is. ezért uraim, a behatolás mélységét és intenzitását fokozott körültekintéssel érdemes végezni. Adni kell a nőnek az időt, hogy bátran merje beleengedni magát újra a testi örömökbe.
 • FANTOM-FÁJDALOM – fel kell hívjam erre a pszichés “fájdalomra” is a figyelmet, ami azoknál a nőknél alakulhat ki, akiknél sokáig sikeres volt az aktus hárítása, és a férfi is beleegyezett. Megerősítette a nőt a kezdeti kifogásában, ami később védelmi eszközzé fejlődött, pszichésen megtartva a fájdalom érzetet. Annak ellenére, hogy nőgyógyászati kontroll során nem mutattak ki szervi problémát.

Férfiként mire figyelj, és hogyan segítheted az anyát (és a benne szunnyadó nőt)

A gátmetszés, vagy más, a szüléssel kapcsolatos sérülés, miután teljesen begyógyult, kérd meg a párodat, hadd kényeztesd masszázzsal.

Használj természetes olajat, finoman átmasszírozva a nő szeméremtestét, a gátat, ami lehet az előjáték része is. Uraim! Ezzel segíted párodat az ellazulásban, segítesz feloldani a félelmeit, gátjait. Adod neki az időt, és a teret, hogy megérkezzen és megérezze a szexuális vágyat. Hogy átérezze és el tudja fogadni a kedveskedésedet, az intim törődésedet, és ami nagyon fontos, hogy az aktus nem elvárás, hanem lehetőség. Nagyon megnyugtató érzéssé tudod tenni az újdonsült anya számára az együttlétet.

Egészségügyileg, a masszázs hatása a vérkeringés fokozása, a stimuláció, a hüvelyi izomösszehúzódás beindítása, a megfelelő nedvesedés-vágy visszaállítása (libidó), a fájdalom-félelem-szorongás feloldása.

Milyen olaj megfelelő az intim területre?

 • baba olaj (100% mandula olajat tartalmaz)
 • kókuszolaj
 • jojoba olaj
 • E-vitamint tartalmazó természetes olaj
 • Fontos, hogy minden mesterséges adaléktól, illattól, kőolaj származéktól mentes olajat válasszunk! Egyéb esetben irritáció léphet fel.

A cikk folytatódik. Második részében az intimitás és az együttlét hárításról írok, és azok emberi, párkapcsolati hatásairól.

Amennyiben tetszett a cikk, és úgy érzed, szeretnél többet tudni a témában, a szexuálterápia edukatív és prevenciós célokat is szolgál. A tanácsadás minden esetben rólad, rólatok szól, amiben fejlődni szeretnétek.

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta