Intimitás Coaching

Szeretkezni szülés után

Szeretkezni szülés után

A hüvelyi úton történő szülés utóhatásairól, a fizikai, a lelki, és érzelmi változásokról írok; a szexualitást érintő lehetőségekről. A cikk nem csak nőknek szól, a férfiaknak is szeretnék segítséget, támaszt és megoldást nyújtani, hogyan segítsék az anyát, nőnek is maradni.

Az orvosok 4-6 hét pihenőt javasolnak az édesanyáknak, hogy a testük visszaálljon a szülés előtti, közel azonos állapotokhoz.

A szervi változások, amelyeknek vissza kell rendeződni a szülés után:

 • a kismedence változásai
 • a medence fenék izmai
 • a méh visszahúzódása
 • a rektális rész változhat (türemkedések)
 • a hasizom visszarendeződése
 • a hormonok miatt az ízületek, a szalagok meglazultak, ezért is javasolt a fokozatos terhelés

Ahhoz hogy segítsd a tested visszarendeződését, aktívan tenni kell érte. A természet is segít ilyenkor, hiszen a szoptatás elősegíti a testsúly csökkenését, és a méh összehúzódását.

Érdemes elkezdeni tornázni a szülés után 1,5-2 hónappal. Előtte a hasizom edzés nem javasolt, mert fixálhatja az izmokat a szétcsúszott állapotukban. Javaslok egy egyszerű tesztet, mikor érdemes kezdeni a tornát: feszítsd meg a hasizmodat és tedd a hüvelykujjad a szegycsont alá, nagyjából a hasizom vertikális első és második kockák közé. Amikor már kisebb a távolság, mint az ujjad szélessége, kezdheted a hasizom edzést is.

A szoptatás mellett végzett testtorna abban segít, hogy beindítsa a lelassult anyagcsere folyamataidat, és segítse a meglazult izmokat, szalagokat újra helyzetbe hozni, tonizálni. A rendszerességen és a fokozatosságon van a hangsúly.

Végezz intim tornát

Szülés után 1 hónappal elkezdhető az intim torna is, ami rendkívül fontos a kismedence tájéki szervek helyén és helyzetben tartásához, az izmok tapadásához és rugalmasságához, illetve a hüvely izomzat feszesítéséhez.

Miért annyira fontos az intim torna?

 • megelőzhető inkontinencia kialakulása, illetve megakadályozható általa, ha kialakult (utóbbi esetben fontos konzultálni a nőgyógyászoddal),
 • fontos a méhszáj megfelelő helyzete, hogy ne történjen megereszkedés, kitüremkedés,
 • a méhelhajlás, illetve a méh letapadása megelőzhető,
 • minél tónusosabb a hüvely izom, annál intenzívebb lehet az orgazmus (fizikai) élménye.
medencefenék izomzat

A félelem jó, óvatosságra int, csak ne légy a rabja!

Valljuk be, sok nő fél újra magába fogadni a férfit. Fél, hogy esetleg fájdalmat él át, de az is lehetséges, hogy a testi változásait szégyelli. Van, amikor a nő inkább hárítja párja közeledését, amíg nem érzi saját belső biztonságát.

Fontos megtalálni az egyensúlyt.

Fokozott óvatossággal, és a férfi figyelmességével mégis azt kell mondjam, nem érdemes félretenni, halogatni a szeretkezést. Ugyanúgy oxitocint és endorfint szabadít fel, segíti a testi-lelki folyamatokat, és segíti a női-férfi szerep fennmaradását, az anyai-apai szerepeken túl.

Nézzük végig közösen, milyen félelmekkel szembesülhetünk:

 • Sok édesanyától hallottam vissza, hogy nem is az aktus volt a legnagyobb félelmük, hanem a morális kérdések. Vajon helyes és felelősségteljes szeretkezésre időt, energiát szánni, amikor a gyermekemmel is lehetek? Megengedhetem magamnak az élvezetet, amikor már nem csak nő, de anya is vagyok?
 • Akinél történt gátmetszés vagy szakadás, és még varrata is van, sokáig érzékeny lehet az a terület.
 • Ha az orvos rossz helyen vézett bemetszést és ideget sértett, egy életre megkeserítheti a nő szexuális életét. A vágás két markáns hatása lehet: vagy érzéketlenné válik a nő a gátmetszés területén, vagy túlérzékennyé.
 • Fájdalom érzet lehet a méhszájnál is. ezért uraim, a behatolás mélységét és intenzitását fokozott körültekintéssel érdemes végezni. Adni kell a nőnek az időt, hogy bátran merje beleengedni magát újra a testi örömökbe.
 • FANTOM-FÁJDALOM – fel kell hívjam erre a pszichés “fájdalomra” is a figyelmet, ami azoknál a nőknél alakulhat ki, akiknél sokáig sikeres volt az aktus hárítása, és a férfi is beleegyezett. Megerősítette a nőt a kezdeti kifogásában, ami később védelmi eszközzé fejlődött, pszichésen megtartva a fájdalom érzetet. Annak ellenére, hogy nőgyógyászati kontroll során nem mutattak ki szervi problémát.

Férfiként mire figyelj, és hogyan segítheted az anyát (és a benne szunnyadó nőt)

A gátmetszés, vagy más, a szüléssel kapcsolatos sérülés, miután teljesen begyógyult, kérd meg a párodat, hadd kényeztesd masszázzsal.

Használj természetes olajat, finoman átmasszírozva a nő szeméremtestét, a gátat, ami lehet az előjáték része is. Uraim! Ezzel segíted párodat az ellazulásban, segítesz feloldani a félelmeit, gátjait. Adod neki az időt, és a teret, hogy megérkezzen és megérezze a szexuális vágyat. Hogy átérezze és el tudja fogadni a kedveskedésedet, az intim törődésedet, és ami nagyon fontos, hogy az aktus nem elvárás, hanem lehetőség. Nagyon megnyugtató érzéssé tudod tenni az újdonsült anya számára az együttlétet.

Egészségügyileg, a masszázs hatása a vérkeringés fokozása, a stimuláció, a hüvelyi izomösszehúzódás beindítása, a megfelelő nedvesedés-vágy visszaállítása (libidó), a fájdalom-félelem-szorongás feloldása.

Milyen olaj megfelelő az intim területre?

 • baba olaj (100% mandula olajat tartalmaz)
 • kókuszolaj
 • jojoba olaj
 • E-vitamint tartalmazó természetes olaj
 • Fontos, hogy minden mesterséges adaléktól, illattól, kőolaj származéktól mentes olajat válasszunk! Egyéb esetben irritáció léphet fel.

A cikk folytatódik. Második részében az intimitás és az együttlét hárításról írok, és azok emberi, párkapcsolati hatásairól.

Amennyiben tetszett a cikk, és úgy érzed, szeretnél többet tudni a témában, a szexuálterápia edukatív és prevenciós célokat is szolgál. A tanácsadás minden esetben rólad, rólatok szól, amiben fejlődni szeretnétek.

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra