Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Az emésztés és a szexualitás

Gondolkoztál már azon, hogy mennyi összefüggés van az emésztőrendszered és a nemi életed milyensége között? Ma szövegeztem az életmód tanácsadás című szolgáltatásunkat, és írás közben jöttem rá, hogy erről még nem nagyon lehet olvasni. Nézzük az összefüggéseket:

Az önbizalom

Az jó emésztés ismérve az erős személyiség (jellem), a magabiztosság, az önbizalom; és fordítva.

Ugyanakkor a jól működő rendszer, ha tartósan megbetegszik, visszahat az énképre, és csökken az önbizalom. Szorongóbb, frusztráltabbá válik az egyén. Gyengül, kívül, belül.

Az is igaz, hogy a jó emésztés, és a magabiztosság még nem tesz minket jó szeretővé. Tanulni, fejlődni kell. De itt válik ketté a dolog. Aki bátrabb, hisz magában, mer felfedezni, kísérletezni, és nem fél a csalódástól. Jobban át tudja dolgozni.

Emésztés és szexualitás - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Míg, akinek rosszabb az emésztése, általában önbizalom hiányos, csorbult az énképe, félénkebb, bizonytalanabb, esetleg még túlsúlyos is. Nekik tud küzdelmesebbé válni az élet, akár szexuálisan is. A feladat mindig agyban dől el. Aki félénkebb, szorongóbb, először önmagával kell megküzdenie fejben. Félre kell tennie a problémáit, túl kell lépnie önmagán, hogy a partnerére tudjon fókuszálni,  szexuálisan jól teljesíthessen.

Az, aki kevésbé bízik önmagában, általában engedékenyebb is. Ez az engedékenység abban nyilvánul meg, hogy akár döntésképtelen, hárítja a felelősséget, vagy olyat enged, amivel igazából önmagát sérti meg. A túltáplálkozás is ide sorolható. Intim helyzetben itt megemlíthető például a kötelesség szex. Minden alkalommal, amikor a nő azért fogadja magába a férfit, mert elvárják tőle (de nem akarja), sérti önmagát. Ez a fajta önbántalmazás hosszú távon visszahat az énképre, az önbizalomra, és az emésztésre. Aki szorong, frusztrált, elégedetlen az életének egy részével szintén emésztési zavarral fog küzdeni, vagy már azzal küzd.

Az életvitel, a gondolkodásmód és a hozzáállás szenthármasa

A gondolkodásunk és a hozzáállásunk meghatározza az életmódunkat, a választásainkat, a döntéseinket, tehát, a táplálkozásunkat, az életvitelünket, és a cselekedeteinket. A testi adottságaink és a bevitt tápanyag meghatározza az emésztésünket és az anyagcserénket, ami kihat az életenergiára, a hangulatunkra. Erre rakódik rá a napi stressz és az elvárások.

Rendelkezünk egyfajta anyagcserével, ami az életmódunknak megfelelően normálisan vagy elégségesen működik. Besorolhatóak vagyunk a 3 fő testalkat egyikébe, mint ektomorf, mezomorf vagy endomorf. Lehetünk túlsúlyosak, de akár túl soványak is.  A gondolkodásmódunk félig hozott, félig saját tapasztalatok összessége. Rendelkezünk bizonyos hozzáállással, motivációval, ambícióval, akaraterővel és életenergiával.

Egy általános magyar kedvenccel, a ZSEMLÉVEL szeretném szemléltetni az emésztés és a szexualitás kapcsolatát:

Aki eddig követte a gondolatmenetemet, láthatja, hogy mielőtt még beleharapnánk egy zsemlébe, máris mennyire meghatároz minket az, akikké lettünk eddigi életünk során.

S, most harapjunk bele abba a zsemlébe. Sokféleképpen reagálhatunk erre a szívünknek kedves, de üres szénhidrátra. Van, akinek nem árt, van, aki hízik tőle. Van, aki felpuffad, van aki glutén vagy laktóz érzékeny, és van akinek gyomorsavat csinál.

Az elfogyasztott táplálék emészthetősége, feldolgozhatósága, és hasznosulása, felszívódása meghatározza a közérzetünket és a vitalitásunkat. Ezek megmutatkoznak a szexuális teljesítőképességünkben és a nemi vágyunkban is.

Remélem téged is elgondolkodtatott ez a különleges párosítás, és az a sokszínűség amiben élünk, mi emberek. Szexuálterapeutaként látom, hogy tényleg, az életünk legapróbb döntése is jelen van a szexualitásunkban, és önmagunkban. A sok kis rész és pillanat összeadódik.

Bízom benne tudtam segíteni neked is, hogy miért érdemes életmódot és igazából szemléletmódot váltani.

További információért, segítségért, keress bátran.

 

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta