Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Mit jelent az öntudat – és miért olyan bonyolult?!

Nézzük lépésenként, mit is jelent az öntudat, az éntudat és a tudatosság az életünkben.

Az öntudat kialakulása és jelentősége

Evolúciós szempontból, Michael Graziano idegkutató szerint, a tudatosság azért jött létre, hogy a segítségével az élőlény megoldja az egyik legalapvetőbb problémát, amivel bármelyik idegrendszernek meg kell küzdenie: folyamatosan túl sok információ áramlik be ahhoz, hogy azt teljes mértékben fel lehessen dolgoznia az agynak. Ezért az agy egyre szofisztikáltabb mechanizmusokat alakított ki, amelyekkel a többi jel kárára alaposan feldolgoz néhány kiválasztott jelet, majd ennek a folyamatnak az eredményeként jelenik meg a tudat.

Mit jelent az öntudat - Párkapcsolati tanácsadó és online szexuálterapeuta

Az emberi agy képes nyílt, közvetlen figyelemre, például, amikor hallunk valamit, és teljes figyelmünket, és érzékszerveinket oda fókuszáljuk. Ugyanakkor a tartalom jelentőségteljességétől függően, képesek vagyunk elfordulni a hang vagy jelforrástól, vagy látszólag nem reagálni rá. Ilyenkor a memóriában elraktározzuk, és ezt nevezzük rejtett, közvetett figyelemnek.

Graziano szerint, a rejtett figyelem az öntudat alapja. A saját rejtett figyelmünk modellezése révén jutunk különböző felismerésekre, és tulajdonítunk másoknak is tudatot. Sőt ez által képesek vagyunk megjósolni, a másik hogyan fog viselkedni.

A tudattalan hozzá van szokva, hogy a látott, érzékelt dolgok között azonnal mintákat keressen, illetve hogy jelentést kapcsoljon hozzájuk.

Az öntudat a személyes identitástudatra is vall, tehát egy vagyok embertársaim közül. Egyedi. Társas lények révén, és azért, hogy vizsgálni tudjuk a mi tudatunk pontosságát, helyességét, másokéval vetjük össze. Például a többi embert azáltal értjük meg, hogy saját magunkat beléjük vetítjük. Saját magunkat pedig úgy is, hogy elképzeljük, mások hogyan láthatnak minket. Majd, az öntudat a tudat segítségével tudatosul.

Az énkép

Az egyén személyes, egyéni léte, identitása adja az alapot az énképnek. Az öntudat része az éntudat, melynek eleme az ego. Az ego a személyes „én”, ami felépíti az önmagamról alkotott képet és tudatot. Ebben nem csak a neveltetésünk, a minták, de a másokkal való hasonlítás is helyet kap. Továbbá az a belső hitrendszer, ami egy viszonyítási alapot is jelent önmagunkra és a világra nézve. Ehhez mérten adunk jelentőséget adott jelnek, és döntünk a fontosságáról, jelentőségéről és az agyi raktározás milyenségéről. Tehát kimondhatjuk, hogy az énképünket a környezetünk és a szociális kapcsolataink is befolyásolják.

Így már karakteresebb értelmet kap, miért annyira fontos, hogy mivel és kikkel vesszük magunkat körül. Milyen minőségű életet tudtunk teremteni és biztosítani önmagunk számára. (A hozzátartozókra most nem térünk ki, de ugyanez vonatkozik.)

Az ego-t, az én tudatot, azonban érdemes kontrollált körülmények között tartani, mert képes minket tévutakra vinni. Az ego képes arra használni az öntudatot, hogy önigazolást találjon gondolatainkban, cselekedeteinkben, illetve az önérzetet arra, hogy önimádattá módosítsa. Így mód az én tudat védelmi mechanizmussá válik, és a 7 főbűn egyikébe eshetünk, mint például az önzőség vagy az irigység.

Azért, hogy megóvjuk jellemünket, személyiségünket, és ez által a tudatunkat is a szociális támadásoktól, sérülésektől, fontos, hogy rendszeres önvizsgálatot tartsunk. Merjünk belemenni egy-egy gondolatba, érzésbe, cselekedetbe, mélyebb önismeretet nyerve, és korrekciós lehetőséget adva tudatosult jellemhibáinkra.

A tudatosság

Pontosan ez a fajta önvizsgálat, önregresszió viszi a tudatot a tudatosság, a tudatosítás irányába.

Ösztöneinken és berögzült, zsigeri cselekedeteinken felülemelkedve, ez tette oly rendkívülivé az embert.

A pszichológiában többféle értelmezés is van a tudatról. Van, ahol a tudatot a lélek tünetének tekintik. Van, ahol vallják a lélek személyes, egyéni létét, és az öntudatot tekintik végső identitásának. Most nem térünk ki a különböző iskolák tanaira.

A tudat a gondolkodásban és az intelligenciában is kifejeződik. A végső önazonosság az öntudat, mely az egyén belső hitrendszerét is sejteti. Öntudat nélkül nem beszélhetünk egyéni létről. Ugyanakkor az öntudat ki van téve torzulásoknak és az önösödésnek, ahogy a nevében is benne van.

Az öntudat, az éntudat, a tudat ki van téve a környezeti hatásoknak, így jelen szociokulturális elvárásoknak. Az embert belehelyezve a környezetbe, mindjárt láthatjuk, hogy mennyi a változó lehetősége, és miért formálódik minden emberi egyedien. Miért van annyi zavar, disszonancia, vagy egészségkárosító tényező az életünkben, és miért annyira fontos az önvizsgálat.

A tudatosítás az egyetlen lehetőség az egyén szintjén, hogy megállítsa azt a folyamatot, ami épp zajlik benne, hogy ne az árral ússzon, hanem képes legyen felülemelkedni, akár önön emberi mivoltán, s törekedjen egyre jobbá lenni önmaga és környezete számára.

Ez egy lehetséges útja és része az egészséges psziché és lélek alakításának, és a kiegyensúlyozottabb lét megteremtésének.

Szeretnéd jobban megismerni önmagad, s választ kapni a téged foglalkoztató kérdésekre. Mint például:

  • miért van … helyzet az életemben?
  • miért kínoznak negatív gondolatok, a depresszió?
  • miért vagyok ilyen feszült, és reagálok annyira hevesen?
  • van egy problémánk a párunkkal, de nem tudjuk együtt megoldani.

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta