Intimitás Coaching

Szexuálterápia

A túlsúly, kóros soványság és a genitális szervrendszer

Azt gondolom, ez a bejegyzés meghatározó lesz a férfiasságodat vagy a nőiességedet illetően. Körbejárjuk, hogyan érint a mozgásszegény életmód, a túlsúly/soványság, és a nem megfelelő táplálkozás, téged, és a genitális szervrendszeredet.

Nem megyek bele a kezdetek kezdetébe, mikor és hogyan és miért történik, hogy testalkatunk elkezd változni egy szélsőséges irányba. Van, akinél a gyermek érkezése, van, akinél a viszontagságos kapcsolat/szakítás; van, akinél a sok ülőmunka, és van, akinek egyszerűen ilyen a habitusa…

Túlsúly és kóros soványság kezelése - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

A mozgásszegény életmód hatása a nemi szervedre

Amikor túlsúlyossá válsz, az általában évek oda nem figyelésének az eredménye. Ami félig szándékos, félig tudattalan önmunka. (Erről az előző cikkben írtam.) A túlsúly miatt nyomás nehezedik az érfalaidra, a szívedre, a tüdődre, legalábbis ezek azok a szervek, amiket leginkább érzékelsz mozgás közben.

(Ebben a cikkben nem térek ki a hormonális és más egészségügyi problémák következtében történő elhízásra vagy kóros súlyvesztésre! Kizárólag arról írok, amikor elhanyagolod a tested, és az életmódod következtében változol szélsőséges irányba.)

A mozgásszegény életmód által lazulnak a tartó szalagok, a kötőszövet, és minden szépen lassan, (meg)ereszkedik. Hölgyeim, ez történik a húgyhólyagoddal, a méheddel, a méhszájaddal és a hüvelyeddel; uraim a prosztatáddal és a húgyhólyagoddal.

Túlsúly és kóros soványság kezelése - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Mindig a gravitáció győz!

Tehát egy dolgot tehetsz. Tudatosan odafigyelsz a saját tested jelzéseire. Ha fájdalmat, kellemetlen érzést tapasztalsz, az már figyelmeztetés, hogy tegyél valamit, mielőtt súlyosabbá válna a helyzet. Érdemes az intim régiót is edzeni, lehetőleg minden nap 2×5-10 percben. Választhatod a PC izom tornát, az intim tornát és a kégel gyakorlatokat. Megelőzésre és a kialakult probléma korrekcióra egyaránt ajánlott! Bizonyos műtéti beavatkozások is elkerülhetők általa!!

Hölgyek, mi történik, amikor megereszkedik a méh, a hüvely (és a hólyag)?!

Ez is egy hosszú folyamat, főleg, ha minimális szexuális aktivitás vagy aszexuális periódus is jellemzi az életedet. A tartószalagok lazulása végett a kismedencében helyet foglaló szerveid is ereszkednek. Ezt nőként onnan érezheted, hogy az aktus során fájdalmat érzékelsz a méhszájadnál.

Vagy amikor állsz, és az ujjadat behelyezed a hüvelyedbe, és eléred a méhszájadat. Minél rövidebben kell felnyúlnod, annál inkább meg van ereszkedve. Ez a lelazulás gátolja a kiteljesedett nemi életet is.

Amit érezhetsz együttlét közben:

 • csökkent nemi vágy
 • csökkent érzékelés a hüvelyben, vagy szinte érzéketlenség, és túl sok ingerre van szükséged
 • csökkent orgazmuskészség, vagy anorgazmia
 • fájdalom, kellemetlen érzés – ezek miatt nehezebben is tudod átadni magad, mert benned van a félelem, nehogy a partnered fájdalmat okozzon egy-egy mozdulattal
 • bizonyos pózokat kerülsz, mert túl mélynek érzed a behatolást
 • inkontinencia problémák – vizelet visszatartásának nehézsége (nem csak együttlétnél!)

A vertikális megereszkedés mellé a méh elhajlása is tud társulni. Változó, melyik következik előbb. A méh tud a hasfal felé, előre esni, illetve a rektális szakasz felé, hátra esni. Ilyenkor az is elő tud fordulni, hogy a két szerv fala összetapad, és műtéti beavatkozás szükséges, ám ez azért rendkívül ritka.

Sajnos, a nőgyógyászati vizsgálatok során gyakran csak a 3-as és 4-es stádiumú elhajlást, süllyedést (kismedencei prolapsus) veszik észre. Miért?! Mert fekve a méh és a hüvely pozíciója más, mint állva! Szóval hölgyek, fontos a rendszeres önvizsgálat!

És most beszéljünk a férfiak lehetséges problémáiról

Ugyanez a metodika, csak a prosztatáról van szó. A prosztata (dülmirigy) gesztenye nagyságú szerv, ami a húgyhólyag alatt helyezkedik el. Kivezető csöve a húgycsőbe nyílik, ahogy az ondóvezetéké is.

Túlsúly és más egészségügyi problémák esetén a prosztata az idő múlásával megnagyobbodik, és nyomja a húgyhólyagot, és a húgycsövet, ami által sűrűbb vizelési ingert érezhetsz. Illetve gyulladást tud okozni a szaporító szervrendszerben, ami fájdalmakkal jár.

Elsősorban pszichésen és lelkileg érdemes vizsgálni a kérdést, hogy mi volt a kiváltó ok, és azóta mi minden történt a férfi életében, és a szexuális életében. Van-e partnere, benne mi változott, egymásra hogyan hatnak, és mi ma az eredmény. Mivel küzd a férfi és a nő, külön-külön, illetve együtt, párként.

Ha megértjük a probléma forrását, és végig megyünk az azóta történt emberi és szexuális „lépéseken”, akkor tudunk tudatossággal, és számos, egyéb, beintegrálható technikákkal változtatni az életminőségen, felszámolva az erekciós zavart, és akár a korai magömlést.

A szexuálterápia nem csak a meglévő problémát orvosolja, de edukatív jellegét tekintve, hozzáad az egyén pszichés, lelki és szexuális egészségéhez. Amikor férfi és nő megoldja a benne lévő konfliktust, frusztrációt, és a fizikai problémát, akkor a párkapcsolat is kiegyensúlyozottabbá válik.

Mik a tünetek:

 • sűrűbb vizelési inger, égő, fájó érzés vizelés közben
 • inkontinencia probléma
 • dülmirigy váladék (előváladék) megváltozott szaga (akut gyuladás esetén, és rossz táplálkozási szokások végett)
 • kismedencében érzett fájdalom
 • hosszabb távon pszichés zavart eredményez
 • erekciós zavar, zavar a szexuális életben

Ugye ez ijesztően hangzik!

A pszichés és lelki problémák, a gondolkodásmód, a hozzáállás mind megmutatkozik a testünkön is. Eleinte csak a súly gyarapodásában, vagy éppen ellenkezőleg, a túlzott fogyásban szembetűnő, később viszont hatással lesz a genitális szervrendszerünkre, így a szexuális életminőségünkre is. Ami tovább gyűrűzik az önbecsülés, az önértékelés és az önbizalom minőségében is – pszichés zavarokat eredményezve.

Elfogadás, megalkuvás, halogatás helyett, cselekvéssel kárpótolhatod az elvesztegetett időt!

Gondolj bele, hogy milyen hosszú idő volt felhalmozni azt, amid van, testi szinten, így adj magadnak időt arra is, hogy visszafordítsd. Nincs csodakapszula, se varázspirula. Ellenben van elhatározás, akaraterő és kitartás. Step by step, ahogy mondja az angol, lépésről lépésre, te is megválthatod a saját világodat!

Konzultálj szakemberrel, és kezdj el befektetni a saját egészségedbe, önismeretedbe és életmódodba. Kezdj el mozogni, és vegyél fel új, jobb szokásokat, elengedve a régi, nem működőket.

Kapcsolódó cikk: Belső világunk testi kivetülése

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta