Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Belső világunk testi kivetülése

Azt gondolom a külsőnk, a megjelenésünk, önmagunk – azaz legbelső világunk – kivetülése. Az az élet-energia, ami a testünkből árad, a lelki épségünkről is árulkodik.

Az embernek életszakaszai vannak. Lelki értelemben lent vagy fent lenni nem más, mint egy jelen állapot. Ez pedig azt jelenti, ha lent vagy, tehát például az önbizalmad, a hited, vagy az önbecsülésed sérült, az egy állapot, ami tükrözi a már megélt múltad, és mutatja az utat a változás, a fejlődés lehetőségére.

Az érzelmi hullámvölgy általában étkezési hullámvölgyekbe is torkollik. Amikor lelkileg hiányt szenvedünk, valahogyan szeretnénk pótolni. Így tud a táplálkozás érzelmi kompenzációként érvényesülni. Hisz szeretnék törődni magammal, ezért az evéssel élményt ajándékozok magamnak. Egy kedves gesztus, kis figyelmesség, pillanatnyi törődés…..

Csak az nem mindegy hogyan, és mire használod az evést! Mi a viszonyulásod az ételhez?!

Belső világunk testi kivetülése - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Ám amikor fáj, nehéz a lélek, és a táplálkozást ilyesfajta „jutalmazásra” használod, mélyebb rétegeiben vizsgálva, igazából sérted magad. Vagy azért, mert „zsírpáncélt” építesz a lelked köré, vagy azért, mert soványra éhezteted magad. Így a jutalmazás helyet, lehet büntetés is, lelki önostorozás. Például azért, mert hibát követtél el, vagy elmulasztottál cselekedni, vagy téged sértett a szeretted. Számtalan oka lehet, nem is szeretnék erre kitérni.

Tehát hogyan tudod a negatív érzelmi világod által a testedet változtatni?!

1. Kompenzálsz, az étel lesz a saját szeretetnyelved. Örömforrássá, jutalmazó rendszerré válhat. És ha a lelked éhes, a tested is az lesz.

2. Magányosság, szorongás gyakori következménye, hogy ha a környezeted elhanyagol, te is elkezded elhanyagolni magad. Azaz a testedet, és akár a megjelenésedet is. Ez egy védőburok, ami megvéd a további (lelki, érzelmi) csalódásoktól, az által, hogy ki sem teszed magad valaminek, ami jó is lehetne.

3. A lelkiismeret néha önmarcangolásba, büntetésbe viszi az embert. Büntetés lehet a koplalás, és a túlevés egyaránt. Mindkettőnek ugyanaz az üzenete: „Én nem érdemlem….” Mit? Azt neked kell behelyettesítened.

4. A test szélsőséges változása gyakran jelent tudattalan figyelemfelhívást is. Kérlek figyelj rám! Segítségre van szükségem! Mikor veszed már észre?!

Mi lehet a megoldás?

Elsősorban fel kell dolgozni azt a múltbeli eseményt, aminek negatív érzelmi kivetülése van a jelenedre. Ha nem megy egyedül, fordulj szakemberhez, aki segít a reális és racionális önvizsgálatban, és az önismereted fejlődésében; a megbékélésben.

Az elfogadás és a lelki megnyugvás nem megy varázsütésre. Add magadnak az időd, DE HALOGATÁS NÉLKÜL! Fontos, hogy akkor fogsz odaérni, amikor vállalod, hogy ha nehéz is, de minden nap teszel érte. És a sok apró lépés összeadódva fogja meghozni a sikert. Legyen szó az önbecsülésedről, vagy például a fogyásról. Ugyanaz a pszichés alapja.

Az apró lépések (és ha szükséges, a szakmai segítség) ráébresztenek arra, hogy érdemes levenni a páncélt, hogy vannak értékes, kedves, szép pillanatok az életben, az emberi kapcsolatokban, amiért érdemes élni, és cselekedni.

Ez a pozitív szemlélet és az élet igaz megélése és értékelése, élettel tölti el a lelket. Növekszik általa a belső vitalitásod. A táplálék pedig visszanyeri eredeti értelmét, egy sokkal kiegyensúlyozottabb formában.

Már a 2. cikk is elérhető, A túlsúly/kóros soványság és a genitális szervrendszer címmel.

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta