Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Erekciós zavar, férfiasság kérdőjelezése

Legelőször tisztázzuk azt, hogy mi a férfi normalitása, mitől férfias a férfi. Számos külső-belső ismérvet tudunk felsorakoztatni, melyek közül az első az, mit gondol önmagáról a férfi. Mennyire hisz és bízik saját magában, a választásaiban, a cselekedeteiben. Ami pedig attól függ, mennyire erős az önbizalma, az önbecsülése, vagy akár saját maga tisztelete, és határainak megtartása.

Amennyiben férfiasságról beszélünk, a férfi számára elsődleges fontosságú a potencia, ami az erekcióban, a tudatos kontrollban, a proaktivitásban, a vállalásban, az irányító képességben és a dominanciában nyilvánul. Másként fogalmazva, pszichésen és lelkileg tisztában van önnön helyzetével, képes megbirkózni a nehézségekkel, és felülemelkedve, rendben van a teljesítőképessége. Képes irányítani és befolyással lenni önmagára, a nőre és az adott helyzetre. Ehhez szorosan kapcsolódik az, hogy pszichésen megfelelő állapotban van, elégedett önmagával, megfelelő az önbecsülése és az önbizalma.

Erekciós zavar kezelése - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Mi okozza az erekciós zavart?

Bármely olyan körülmény, ami a potens férfi ellen hat. Ez a hatás érkezhet külső forrásból, mint a környezetében élőktől jövő visszaigazolások, a párja felöli visszaigazolások. Érkezhet belülről is, amikor saját teljesítményét, tudását kérdőjelezi. Amikor olyan belső félelmekkel küzd, mint például az “elég jó vagyok-e”, ha nem teljesítek, elveszítem e azt a nőt, akit szeretek….Ezek az érzések és gondolatok, más szóval belső vívódás, frusztrációt okoz a férfiban. Megjelenik a dilemma: tenni, vagy nem tenni?! Merjek cselekedni? De mi lesz, ha megint elutasítanak, ha kudarcba fullad az aktus?!

Tehát erekciós zavart okoz minden olyan külső/belső inger, amiből frusztráció alakul. Ami által a férfi elveszíti a kontrollt és nem tud megbirkózni, megküzdeni (pszichésen!) adott szituációval, élethelyzettel. Elkezdi önmagát kérdőjelezni, visszafogni, blokkolni. Elkezd feltételesen funkcionálni. Biztonsági játékot alakít, ami kihatással lesz a nőre is, hiszen áthárít biztonyos dolgokat a nőre, mint például a kezdeményezés. Több megerősítésre, visszajelzésre lesz szüksége, hogy merjen cselekedni. Ez pedig a nő számára is megterhelő pszichésen és lelkileg.

A negatív visszajelzések, a csalódások, kudarcok belső vívódássá válnak, amiből frusztráció, s később szorongás alakul. Ez a nagyon lerövidített pszichés lefolyás, ami fizikai tünetekhez vezet, férfiak esetében erekciós zavarhoz, korai magömléshez.

A kialakult fizikai tünet (pszichoszomatikus tünet) hatással lehet az egyén hozzáállására, kezdeményezőkészségére, a motivációjára, a vágyképére. Az erekciós zavar kihat a tudatos énre, és a tudattalan részekre is, és változtatja a férfit, főleg, ha ez a probléma hosszabb távon, tartósan fennáll.

Okozhatja továbbá nem megfelelő maszturbáció, túl sok internetes pornó, olyan fétis vagy egyéb szexuális érdeklődés, amit nem tud az egyén vállalni, és szégyent, szorongást él meg általa a hétköznapi életben, s rejtegeti, mint egy titkot. Ez a titok befolyással lesz az önbizalmára, az önbecsülésére, és végső soron a férfiasságára is.

Összefoglalva, erekciós zavarhoz vezethet:

Mit lehet tenni, hogy elmúljon az erekciós zavar?

Elsősorban pszichésen és lelkileg érdemes vizsgálni a kérdést, hogy mi volt a kiváltó ok, és azóta mi minden történt a férfi életében, és a szexuális életében. Van-e partnere, benne mi változott, egymásra hogyan hatnak, és mi ma az eredmény. Mivel küzd a férfi és a nő, külön-külön, illetve együtt, párként.

Ha megértjük a probléma forrását, és végig megyünk az azóta történt emberi és szexuális „lépéseken”, akkor tudunk tudatossággal, és számos, egyéb, beintegrálható technikákkal változtatni az életminőségen, felszámolva az erekciós zavart, és akár a korai magömlést.

A szexuálterápia nem csak a meglévő problémát orvosolja, de edukatív jellegét tekintve, hozzáad az egyén pszichés, lelki és szexuális egészségéhez. Amikor férfi és nő megoldja a benne lévő konfliktust, frusztrációt, és a fizikai problémát, akkor a párkapcsolat is kiegyensúlyozottabbá válik.

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta