A HPV vírus és a méhnyakrák

A HPV vírus és a méhnyakrák

A Humán papillomavírus (továbbiakban HPV) mindkét nemet érinti. Számos betegség okozója, mint például szemölcsök, jó- és rosszindulatú daganatok, és a méhnyakrák kialakulásának jelentős hányadáért is ez a vírus a felelős.

A HPV terjed a genitális részek érintkezésekor, közösülés során, és néha ha az anya fertőzött a szülés közben átadhatja újszülöttjének. Akik aktív szexuális életet élnek, gyakran váltogatják a partnerüket, fokozottabban ki vannak téve a fertőzésnek. Sajnos az óvszer sem nyújt megfelelő védelmet. Akár a kézről is átkerülhet a másikra a fertőzés.

A fertőzöttség korai felismerésének leghatékonyabb lehetősége az évente elvégzett szűrővizsgálat.

Maga a betegség lassú lefolyású, 10-20 évig is eltarthat, mire észrevehető tüneteket okoz. Korai tünetei a hüvelyi eredetű vérzés akár hóközi, akár aktust követően (ilyenkor a tumor felszíne vérzik). Egyéb tünet lehet a hüvelyben érzett fájdalom, illetve a kellemetlen szagú, sárgás hüvelyi folyás; fájdalom érzet vizelet ürítés közben.

Előrehaladott állapotban a méhnyakrák átterjedhet további szervekre, a környező nyirokerekre, környező idegekre, lehetnek szövődményei.

A kórokozóval szemben már létezik védőoltás. A részletekről érdemes tájékozódni a háziorvosodnál, nőgyógyászodnál.

A szexuális egészség 9 pontja

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
INGYENES

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Megosztom

Kövess minket:

Javasolt cikkeink. Ezeket is olvasd el: