Intimitás Coaching

Szexuálterápia

A HPV vírus és a méhnyakrák

A Humán papillomavírus (továbbiakban HPV) mindkét nemet érinti. Számos betegség okozója, mint például szemölcsök, jó- és rosszindulatú daganatok, és a méhnyakrák kialakulásának jelentős hányadáért is ez a vírus a felelős.

A HPV terjed a genitális részek érintkezésekor, közösülés során, és néha ha az anya fertőzött a szülés közben átadhatja újszülöttjének. Akik aktív szexuális életet élnek, gyakran váltogatják a partnerüket, fokozottabban ki vannak téve a fertőzésnek. Sajnos az óvszer sem nyújt megfelelő védelmet. Akár a kézről is átkerülhet a másikra a fertőzés.

A fertőzöttség korai felismerésének leghatékonyabb lehetősége az évente elvégzett szűrővizsgálat.

Maga a betegség lassú lefolyású, 10-20 évig is eltarthat, mire észrevehető tüneteket okoz. Korai tünetei a hüvelyi eredetű vérzés akár hóközi, akár aktust követően (ilyenkor a tumor felszíne vérzik). Egyéb tünet lehet a hüvelyben érzett fájdalom, illetve a kellemetlen szagú, sárgás hüvelyi folyás; fájdalom érzet vizelet ürítés közben.

Előrehaladott állapotban a méhnyakrák átterjedhet további szervekre, a környező nyirokerekre, környező idegekre, lehetnek szövődményei.

A kórokozóval szemben már létezik védőoltás. A részletekről érdemes tájékozódni a háziorvosodnál, nőgyógyászodnál.

A HPV vírus és a méhnyakrák - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Szeretnél még több érdekes tartalmat olvasni a témában?
Olvass bele további cikkeimbe!

Orgazmus elérése - párkapcsolati tanácsadó és online szexuálterapeuta
Párkapcsolat, párkapcsolati tanácsadás

Önfeledten az orgazmusban

Önfeledten az orgazmusban Második, készülő könyvem témája a női orgazmus. Arra keresem a válaszokat, vajon a transzgenerációs minták, a neveltetés, és összességében, a társadalmi elvárások,

Tovább olvasom »

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta