Intimitás Coaching

Szexuálterápia

A pornó lehetséges veszélyei és az önkielégítés

Mire figyelj, ha pornó fogyasztó vagy – pornóval kapcsolatos sorozatunk következő cikke/videója. Sokrétű a téma, így több szempontból is közelítjük.

Férfiakról beszélek, a pornóhoz kapcsolódó szexuális és önkielégítési szokásokról. Arról, hogy mire figyelj pornó fogyasztóként, hogy ne csússzanak el a dolgok az életedben.

Persze, szerintem fontos, hogy a nők is tudjanak a témáról, és akár az ismeretük által, képesek legyenek segíteni a férfinak, ha szeretne normalizálódni, vagy abban a „sávban” maradni.

Felhívásként írok, talán kissé keményebben, mint máskor, hogy a szavaknak is legyen akkora ereje, mint a pornóval átitatott elmeállapotnak…

A pornó egyszerre tűnik ártatlannak, miközben óriási pusztításra is képes!

Hol a vízválasztó?!

A pornó veszélyei - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Rajtad múlik, a szokásaidon, a hozzáállásodon, a kényelmességeden, az életbeli elkerüléseiden, a megküzdési képességeden, vagy képtelenségeden, az erődön, a tartásodon, az önmagadba vetett hiteden és bizalmadon.

Az a veszélye, hogy szépen lassan átveszi az irányítást az életed fölött, és te csak akkor eszmélsz rá, amikor már fizikailag tapasztalod a tüneteket. Olyan mint a béka és a fazék esete. Állítólag, ha hideg vízben teszed fel a békát, lassú tűzön főni, szépen fokozatosan átveszi a külső hőmérsékletet, és a nélkül fő meg, hogy tudatába kerülne! Ugye te nem akarsz így járni?! És ugye azt is tudod, a pornó csak egy életbeli lehetőség, még ezeregy helyzet van, békának lenni, s észrevétlenül megfőni.

Vissza a királyfihoz és a pornóhoz: Eleinte nagyon is izgalmas és élvezetes a készen kapott, kényelmes, instant tartalom. Elvégre nem kell érte dolgozni, azonnal elérhető, elég csak az időt dedikálni. Az ember meg egyébként is úgy van összerakva, hogy a könnyebb, a kisebb ellenállás felé mozdul.

Tarthat ez egészen odáig, minek küzdeni?! Miért is kellene egy nő?! Minek túráztatni magam?!

A legfontosabb mondatom, és egyben jó tanácsom: Tartsd tisztán az elméd, ne engedd be a pornót! Fantáziából dolgozz, használd a fejed, ne lustulj el odabent!

Ugyanis, ha már átitatódtál, változnak a dolgok, odabent a fejedben és a testi működésedben egyaránt.

Erre tudsz figyelni, hogy fenntarts az egészséges pszichés és testi működésed:

  1. Tartsd meg a fantáziádat! – A pornó által a szexuális vágy képekhez, jelenetekhez, instant, ám nem megélt, nem valóságos élményekhez kötött. Ha folyton ezekhez nyúlsz vissza a nemi életedben, és ez szolgáltatja az erekciód alapját, később bajban lehetsz. Változni fog az, amit a nőtől vársz. Ugyanazt az instant, mesterkélt élményt keresed. Ami nem lesz természetes a nőnek. Ha elvárod, és megcsinálja, ő is változik, és lelkileg meg tud betegedni, az énképe kárára.
  2. Maradj a jelenben! – A pornó arra tanít, te pedig arra kondicionálod magad pornó videó nézés közben, hogy a képi tartalomra figyelj. Nem magadra, nem a testedre. Ilyenkor nem vagy valójában jelen. Inkább, mint egy robot, levezényled az önkielégítésed. Az élmény is olyan lesz. Következmény: kiégés, motiváció vesztés. Ha elveszíted a tudatod, ha nem tudsz jelen lenni, akkor a nővel sem tudsz jelen lenni, és nem tudsz rá figyelni. Ezt a nő megérzi, annak ellenére, hogy lehet, te nem is vagy tudatában, mi zajlik benned. Azt viszont fogjátok érezni, hogy az együttlét nem olyan, kicsit erőltetett, és nem alakul ki a lelki eggyé válás folyamata, a valós szexuális élmény. „Zavar keletkezik térben és időben…”
  3. Ne kapkodd el a masztit! – A pornó, a videók, a vágy, a hév… hamar magával sodorhatják az embert. Ismét, ha nem figyelsz, ha csak rárántasz és levezényled, elmarad az élmény, és az egész egy testi stressz oldássá válik, és végső soron, lelkileg üressé. Miközben megtanítod a testednek, hogy nem kell figyelni, jelen lenni, játszani, építeni a folyamatokat, elég gyorstüzelni. Aki ezt tanulja, általában a hálószobába is magával viszi ezt a „tudást”, és kondicionálja a testét a korai magömlésre.
  4. Ne használd helyettesítésre! – A pornó ne helyettesítsen vágyat, nőt, élményt, kalandot, kapcsolatot, emberi kapcsolódást! A pornót ne válaszd azért mert kényelmesebb, mert egyszerűbb, és mert ideig óráig elodázhatod, ha dolgod van magaddal, az önbizalmaddal, vagy a férfiasságoddal.
  5. Ha önbizalomhiánnyal, szorongással küzdesz, fordulj szakemberhez. Idő és energia befektetéssel egy sokkal tudatosabb, tartalmasabb, minőségibb életet tudsz alakítani.

    Hallgasd meg a témát egy másik szempontból is, videón.

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta