Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Önismeret és az életút – saját történet

Úton a 40 felé, azt látom, minden a családdal kezdődik, és a családdal is ér véget. Te hogyan látod?

Generációról generációra adjuk tovább azt az ismeretanyagot, amit felhalmoztunk az életünk során. Arra vagyunk kódolva, hogy tovább örökítsük azt, ami a részünkké vált. Így őrizve a tudás értékét, és az ember értékességét. Így az önismeret és az önfejlesztés életünk elsődleges felelőssége és feladata, azt gondolom.

Visszatekintve érezzük igazán a bőrünkön azt, hogy milyen következményei lettek adott választásainknak. Az, hogy mi volt a jó vagy a rossz, azt mindenki értékelje magának. Az önismeret szempontjából a lényeg az, hogy merd látni a hibáidat, és legyen erőd változtatni.

Önismeret és életút - párkapcsolati tanácsadó és online szexuálterapeuta

Nem az számít, honnan jössz, hanem az, ahogyan hozzáállsz és gondolkozol

Különböző a hátterünk, ez tény, és számít a család, az is tény. Az viszont jobban számít, hogy hová tartasz, ki szeretnél lenni, és mit képviselsz. A te életedben te számítasz! Felnőttként már nem mutogathatsz a szüleidre. A saját döntéseidért és az életed alakulásáért te vagy a felelős. Ahogy azért is, hogy mennyire tudsz felülemelkedni a számodra nem jó mintákon, és tudatosan dolgozni azon, ahogyan te szeretnél élni. Tudatosságra törekedni, és a szerint élni, ugyanúgy egy választás, és vállalás. Az élet nem habi-babi mályvacukor. Néha nagyon is kemény.

Olvasd el önismereti könyvem, amiben nincs mellébeszélés. Csak az emberi psziché és lélek “működésének” esszenciája. Ok-okozat, és két ember kölcsönhatása. Hozd vissza az életedbe az intimitást.

Ott az ajtó, mit kezdesz vele?!

Saját felnőtté válásom története, 18 évesen kezdődött, érettségivel a kezemben, akkor, nyáron. Édesapám kemény ember volt, azt tanulta, az tesz minket emberré. Így kinyitotta az ajtót, és azt mondta: „Kislányom, itt az ajtó, innentől rajtad múlik, mi lesz belőled.” – Emlékszem, sokkolt a hirtelen rám szakadt felelősség.

Vedd komolyan, ez a te életed!

Eltartott egy ideig, amíg emésztettem, de be kellett lássam, valóban, rajtam múlik. Előttem az élet! És ezt komolyan vettem. 19 évesen kezdtem dolgozni. Igazából azért, hogy visszaforgathassam azt a materiális tőkét, szellemi tőkébe – önmagamba. A pénzből az iskoláimat finanszíroztam, és egy önálló életet. Tudást vásároltam, mert valahogyan, zsigerből azt éreztem, a tudás a legnagyobb érték. A kapcsolódó tapasztalatot pedig a mindennapok apró lépései, eseményei adták. Amiket csak később értettem meg, miután magamban, „meggyúrtam”.

Az élet egy befektetés; fektess magadba

Eltartott egy ideig, amíg emésztettem, de be kellett lássam, valóban, rajtam múlik. Előttem az élet! És ezt komolyan vettem. 19 évesen kezdtem dolgozni. Igazából azért, hogy visszaforgathassam azt a materiális tőkét, szellemi tőkébe – önmagamba. A pénzből az iskoláimat finanszíroztam, és egy önálló életet. Tudást vásároltam, mert valahogyan, zsigerből azt éreztem, a tudás a legnagyobb érték. A kapcsolódó tapasztalatot pedig a mindennapok apró lépései, eseményei adták. Amiket csak később értettem meg, miután magamban, „meggyúrtam”.

Vizsgáld, mi van a választásaid mögött

Lásd a miérteket, hogyan ment arra az életed, amerre ment. Mert mindig van legalább 1 vagy 2 ajtó előtted. Van választási lehetőséged. Saját elhatározásodon, döntéseden alapszik, melyik ajtón mész be. Azt érdemes vizsgálni, mi vitt arra a választásra. Félelem, elkerülés, biztonságtudat, vagy olyan motiváció, amiben a fejlődés volt a szempont?

Például, ha 18 évesen összezuhanok a rám szakadt felelősség súlyától, elkallódhattam volna, és egy teljesen más életet éltem volna. Ma, ha visszanéznék, nem azt láthatnám, amit egyébként látok.

Sokféle életet élhetünk. Saját választásunk és felelősségünk kérdése. Sok mindent tudunk beletenni egy emberi életbe. A legfontosabb azonban, saját magunk ismerete. Ha önmagunkért nem tudjuk megtenni a lehető legtöbbet, és nem hozunk áldozatokat azért, hogy saját magunkba tudjunk fektetni (és ez által a párkapcsolatba, a családba is), akkor mit várunk az élettől?! Más emberektől?! A környezetünktől?! Általánosságban igaz, hogy úgy állnak hozzánk, ahogyan mi is, másokhoz.

A tapasztalás kivonata érték, ami bölcsességként tovább adható

Azt gondolom, ahogy a yin-yang is hűen példázza, van fent és van lent, van jó és van „rossz” tapasztalat. Mindkettőre szükségünk van a fejlődéshez, és ahhoz, hogy igazán tudjuk értékelni az életet. A fájdalmas, szégyenteljes cselekedetek is átfordíthatók értékes tanulságokká. Csak tedd meg, érj oda lelkileg és fejben.

A legfontosabb kérdés az, hogy értékesebb emberré váltál-e attól a döntéstől, és attól, ami a döntés után következett. (Ne feledd, amikor nem döntesz, akkor is döntesz, arról, hogy nem döntesz! Az is egy választás.) Az önismereted, az önfejlesztésed részeként tudtad-e könyvelni? Ha igen, akkor újabb és újabb értékre tettél szert. Ami nem csak téged emel, hanem ez az érték tovább adható a párodnak, a gyermekeidnek és az unokáidnak egyaránt. S minden tapasztalás kivonata értéket hordoz, amelyből bölcsesség válik. Miután megérett arra. És egy gyönyörű gondolatmenetként (akár konklúzióként) tovább száll, generációról, generációra. És beépül. Emberi értékbe, családba, gyermekeinkbe.

Szeretnél az önismeretbe, és a párkapcsolati jólétbe fektetni?

Könyvajánlatom: kurzuskönyv (és két munkafüzet) neked és a párodnak, Szexuális hárítás címmel. Ingyenesen postázva az otthonodba, hogy kényelmesen olvass, mély tartalmú, vagy akár kényelmetlen témákról.

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta