Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Mi is az a kognitív terápia és miért hasznos?

Hogyan is kapcsolódik a szexuálterápiához?

Egyfajta pszichoterápia, mely a személyiség és a pszichopatológia megjelenési, megnyilvánulási formáinak kezelésére szolgál. Önálló és kiegészítő kezelésként is alkalmazható, problémától és tünetegyüttestől függően. Lényege a gondolatok, az érzelmek, és az egyén hitrendszerének megértésében, és megváltoztatásában rejlik. Feltárja azon destruktív, önemésztő, reaktív gondolatokat, viselkedés mintázatokat, melyek gátolják az egyén fejlődését, előre haladását, érését, vagy mentális, lelki, fizikai egészségét.

A kognitív terápia problémára és egyénre fókuszált terápia, mely az egyén céljának elérésére törekszik. Közös munka a terapeuta és a paciens között, mely aktív részvételt követel.

 

Kognitív terápia - Lacsny Éva szexuálterápia és párterápia online
Rövid távú terápia, edukatív szemléletű, vagyis arra ösztönzi a pacienst, hogy a terápia után önmaga is képessé váljon a probléma felismerésére, viselkedésének elemzésére (a gondolatai hogyan befolyásolják az érzelmeit és viselkedését), és képes legyen beavatkozni, változtatni. Tehát folyamatosan vizsgálni és fejlődni – azaz tudatosítani és cselekedni (proaktívnak lenni).

A kognitív terápia alkalmazható olyan esetekben, amikor például:

  • szeretnénk megérteni az érzelmi és gondolati világunkat,
  • fejlesztenénk a képességünket a problémával való szembenézésre és megküzdésre,
  • önismeretet tanulnánk, hatékonyabb kommunikációt, illetve mások viselkedésének miértjeit szeretnénk megérteni,
  • szorongunk, nem tudjuk leküzdeni a belső feszültségünket,
  • visszatérő depresszióval küzdünk,
  • elakadtunk az életünkben és külső szemlélőre van szükség, új nézőpontok behívására,
  • a destruktív gondolatok depresszívvé tesznek, lelkileg mélyre kerülünk, és szeretnénk megérteni és felszámolni ezeket a gondolatokat, egy szebb jövő érdekében,
  • kényszerbetegséggel küzdünk, és megoldást keresünk.
A szexuálterápia is a kognitív viselkedésterápián alapszik. Ugyanakkor, mint olvashatjátok, itt is az egyén gondolatvilágáról, érzelmeiről, viselkedés mintázatairól és hitrendszerének felülvizsgálatáról van szó. Arra keressük közösen a választ, hogy mi eredményezte a problémát, zavart, diszfunkciót. Vannak-e már kialakult szomatikus vagy pszichoszomatikus tünetek? Sokaktól hallottuk első reakcióként, hogy félnek, vagy ciki erről beszélni. Van, aki azt mondja, ő képtelen lenne a szexuális problémáiról beszélni. Segítünk! Emberi problémákról fogunk beszélgetni, melynek lehet része a szexualitás. Fontos megjegyeznünk, hogy minden tanácsadás, terápiás ülés egyéni, egyénre szabott. A terapeutát titoktartás kötelezi, a beszélgetés pedig egy nyugodt, bizalmi légkörben zajlik. Az első alkalom arra szolgál, hogy megismerjük egymást, a terapeuta felméri a problémát, és eldöntitek, tudtok-e, szeretnétek-e együtt dolgozni. Akiben megszületett az elhatározás, hogy változtatni már megkönnyebbülést jelent, elengedték a félelmeiket, és azt a gondolati akadályt, mely szerint nem tudnának beszélni a problémáikról. Mind a mellett döntöttek, hogy jóval terhesebb egy életen át cipelni a problémákat, a zavarokat, a szégyenérzetet, vagy a frusztrációt, mint feltárulkozni egy szakembernek, és hétről hétre, dolgozva önmagukkal, olyan pozitív változásokat tapasztalni, melyek hatással vannak az életminőségük, és ha van, a párkapcsolatuk javulására. Ne feledjétek! Ha tesztek érte, az eredmény soha nem marad el, maximum várat magára!

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta