Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Intimitás mesék - a társ-dinamika

Intimitás mesék címmel útnak indítok egy sorozatot, amiben szexuálterapeutaként olyan témákról írok, amik elengedhetetlenek a kapcsolatban fenntartható, minőségi intimitáshoz. A praxisom során tapasztalt történetekből merítek, apró részleteket, egy-egy szempontot, ami mentén láttatom két ember kapcsolatának egy-egy részletét.

Az első témának a párkapcsolati dinamikát választottam, melyet most a női oldalról közelítek. Tehát a nő élettapasztalata (imprinting), mintái, hogyan befolyásolták a férfi viselkedését, és magát a kapcsolat alakulását.

A dinamika milyensége és minősége, az alapja a két ember kapcsolatának, tehát annak is, hogy lehetséges-e az intimitás és annak megélése kettejük közöttük.

mentális és szexuális egészség

Párkapcsolati példa

Volt egy pár, melyben a nő, nevezzük Áginak, azt tanulta, hogy az ő véleménye nem fontos, és jobb, ha háttérben marad. Nagyon kedves volt, szeretet teljes, miközben ő maga is nagyon vágyott az elismerésre és a szeretetre. Az élete úgy alakult, hogy nem tanult meg kiállni magáért, a véleményéért, és az érzéseit, gondolatait is inkább amolyan vágyakban fejezte ki. Következésképpen, a konfliktus kerülés jellemezte viselkedését.

Ági már 5 éve élt együtt férjével, Józseffel, amikor felkerestek az intimitás hiányával, és az orgazmus megélésének zavarával.

Ági elmesélte, hogy milyen a kapcsolata, milyen hétköznapi és szexuális problémákat él meg. Kiderült, hogy nem tud már beszélni Józseffel. Támadásnak vette, és azonnal visszatükrözte, ha Ági ki merte fejezni az érzéseit, és emberi vágyait. Így többnyire rébuszokban beszélt: „Bárcsak jobban figyelne rám! Szeretném, ha tudnék vele őszintén beszélgetni. De jó lenne, ha jobban érezhetném, hogy szeret.”

A kapcsolat elején, állításuk szerint minden szép volt, jó párkapcsolatban éltek. De a dolgok változtak…

Mi változtatta kettejük kapcsolatát és a dinamikát?

A kommunikációs hiányosságok, a félelmek, amik mentén szerveződött és változott a kapcsolat. Két egyenlő félként indultak, de Ági félelmei, hogy ha beleáll egy konfliktusba, elveszítheti Józsefet. Vagy azon gondolata, hogy ő nem számít eléggé, és kisebbrendűség érzés munkálkodott benne. A kommunikáció és reakciók sokaságában, eltolták a társdinamikát alá- és fölérendeltségi viszonnyá. Ágnes alárendelődő mintát tanult, és igazából a visszafogottsága és reakciói által, ezt tanította Józsefnek is, aki azt érezte, egyre erősebbnek kell lennie, hogy Ágnesből bármit is kicsikarjon.

Eleinte igyekezett hitet adni Ágnesnek, hisz szerette. De Ágnes nem tudott neki hinni, hiszen önmagában nem hitt. József odáig jutott, dühös volt Ágnesre, amiért olyan félszeg volt, mindent Józsefre hagyott, és nem volt igazán véleménye. Dühítette, amikor hiába kérdezte, van-e valami probléma, nem kapott érdemleges választ. Nem értette Ágnes érzelmi hullámvölgyeit. Hol nem mondott semmit, hol rohamokban tört ki, és mindent József fejére borított.

A kapcsolat odáig fajult, hogy elkezdtek távolodni egymástól.

Társdinamika - Lacsny Éva párterápia online

Ágnes eddig sem bízott a férfiakban, de ez most még inkább megerősödött benne, így eltolta magától a férfi közeledését és az intimitást is.

A hétköznapi élet okozta szorongása, a női részében is elindított egy folyamatot. Ugyan voltak együttléteik, de egyre inkább kötelesség szex szagúvá váltak. Ágnes kezdett érzéketlenedni, hisz igazából lelkileg, nem akarta érezni a dolgokat, így a testét is arra tanította, minél kevesebbet érezzen. József pedig kezdett frusztrált lenni, mert nem tudta normálisan közelíteni Ágit, vagy kifejezni a szeretetét, szexuálisan sem. Már félt Ágnest közelíteni, ugyanakkor kívánta.

Ok-okozat, reakciók… oda vezették őket, hogy ugyan kapaszkodtak egymásban, fontosak voltak egymás számára, mégis tolták el egymást, és bármilyen jó érzést.

Mi lehet a megoldás?

Amikor eltolódik a dinamika, érdemes szakember segítségét igénybe venni. Mert az egyik fél túl erőssé válik, a másik már túl gyenge, és fáradt. Eljutnak arra a pontra, amikor már nem hallják egymást, hiába beszélnek. Amikor az érzelmek viharában, elvész a lényeg. Amikor a konfliktus, a fájdalom, egymás nélkülözése, felemészti a két embert, akik valójában szeretik egymást, és ott vannak, egymásnak.

Szükség van meghallani, megérteni egymást. Bizalmat adni, és nyitni. A félelmek helyett a kockáztatást választani. Merni lépéseket tenni, cselekedni, hogy visszanyerjék önmagukat, és a megfelelő helyüket a kapcsolatban.

Utószó

Több történeten át beszélek majd azon emberi tényezőkről, amik fontosak, hogy az intimitás megmaradhasson a párkapcsolatban.

Beszélünk a félelmekről, az elkerülésről, frusztrációról, szorongásról, szexuális zavarok kialakulásáról, amik többnyire emberi problémákból fakadnak.

Hogy mások tapasztalatain keresztül, képesek legyetek meglátni saját problémáitokat, vagy meg tudjátok előzni azokat.

Ha úgy érzed, érzitek, segítségre van szükségetek, tegyetek fel kérdést itt, vagy forduljatok hozzám bizalommal.

Korábbi Intimitás mesék írásaim:

2. Intimitás mesék – az érintés vs az eltávolodás

3. Intimitás mesék – közel, s mégis távol

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta