Intimitás Coaching

Szexuálterápia

A rendszertelen szexuális élet megbetegít!

A rendszertelen szexuális élet megbetegít! Példázatokkal – tanmesén át vezetve. Eleinte a hormonok által megtámogatott kapcsolatban a szexuális élet, a testiség, egymás felfedezése jelentős szerepet kap. Átlagosan heti 7-10 alkalommal is szeretkezhet egy pár. De évek múlásával változik a helyzet, és kevés párnak sikerül fenntartani a jó és rendszeres nemi életet, együtt.

Számos nőgyógyászati betegségekkel foglalkozó orvosi honlapot végigolvastam, ahol az adott problémára mindig javasoltak egy kivizsgálást és valamilyen kenőcsöt vagy gyógyszert, vagy műtéti beavatkozást. Egyetlen dolgot azonban egyiknél sem olvastam!! HOGY MI VAN A BETEGSÉGEK LELKI HÁTTERÉVEL?! VAJON HONNAN ERED AZ A BETEGSÉG?! Mit is akarnak gyógyítani?! Még mindig ott tart az orvostudomány, hogy tünetet kezelünk, ami újra és újra kiújul, mert a gyökér probléma nem lett megoldva. A legtöbb szervi probléma lelki eredetű (kivéve ami genetikai, biológiai rendellenességen alapul). Addig érik a probléma a lelkünkben, amíg egy elváltozást le nem generál testi szinten (ez is a pszichoszomatika része). Ez sokszor évek kemény munkája! De ez is meghozza a gyümölcsét… és fizetjük az árát.

Szexuális betegségel lelki háttere - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Pedig sok-sok elváltozás, betegség elkerülhető lenne. Tudatos életvitellel, odafigyeléssel, a párkapcsolatban az őszinte és nyílt kommunikációval, konfliktusok felvállalásával, és azzal a bátorsággal, hogy merjek szembesülni az életemmel, és a jelenlegi helyzetemmel. Hogy ne akarjam elkendőzni a tudatomban azt, amit tudok, hogy ott van, de fáj, és azt nem akarom érezni, berakom a tudatalattiba, gondolván, elfér ott még pár évig. Nem fontos.. Hát végül mindig kiderül, fontos lett volna..

Ezt a gondolatot vigyük végig egy általános életpéldán keresztül:

Péter és Anna szeretik egymást, egy párt alkotnak. Már sok éve együtt vannak. A kapcsolatuk ellaposodott szexuálisan, de összeszokottan működnek a hétköznapokban. Kevesebbet beszélgetnek egymással, a kevesebb érintkezés és nemi élet miatt kissé el is szigetelődtek egymástól. Az intimitás egy része elveszett, mert elfelejtették a fontosságát és jelentőségét. A hétköznapi rutin átvette a szerepet.

(Az intimitás sokkal fontosabb, mint a szexualitás! Az érintésnek gyógyító ereje van! Ezt ne feledjük!)

Annának két lehetősége van. Egy: elfogadja a helyzetet és visszaigazolja, hogy nincs is szüksége nemi életre, már nem olyan fontos, vagy nyit a párja felé, hogy változtassanak a helyzeten (ez a ritkább sajnos!)

A rendszertelen szexuális élet néhány hatása: Anna frusztráltabb, kimerültebb, nincs már az a nagy életenergia, a kedélyállapot is laposabb lett, ahogy a motiváció is alább hagyott. A kevesebb szex miatt a hormonok szintje lecsökkent. Nőknél az ösztrogén változása okozza a legtöbb problémát. Annaának visszatérő hüvelyfolyása van, megváltozott a ph-ja, gyakrabban kap el bakteriális fertőzéseket, ami miatt még inkább kerüli a szexet. Ez mehet kisebb húgyúti fertőzésekig is, akár inkontinencia kezdetéig is. Annának az ösztrogén hiány miatt hüvelyszárazsága is lehet, ami tovább nehezíti a szexualitása megélését. A hüvelyizomzata renyhébb lett, hisz alig használja. Minél renyhébb az izomzat annál kisebb az orgazmus mértéke, tehát már a szexben sem leli igazán örömét. A renyhe medence tájéki izmok következménye, hogy nem tartják a helyén a méhet, így az előrébb eshet, tehát arról is panaszkodhat, hogy fájdalmat is átél szeretkezés közben. Ezek mind arra ösztökélik, hogy ne is akarjon szeretkezni Péterrel.

A tudat mégis játszik Annával mert számára is fontos a visszajelzés, hiszen mind hiúak vagyunk. Vajon már nem szeret? Már nem kíván? Már nem tart nőiesnek?! Pedig sok esetben ő az, aki nem használja ki az adandó alkalmat, mert a háztartás, a munka, a gyerek, a fáradtság, a büdös vagyok, a most nincs kedvem… és sorolhatnám még, hosszú a lista. De! Egy idő után már nem érzi magát kívánatosnak, így keres valami más hobbit, amiből endorfint és egyéb jó érzéseket nyerhet. Ilyen lehet az evés, egy hobby, vagy egy szerető. Ki mikor, meddig megy… De az első választás általában a táplálék többlet bevitelre esik. A túlsúly még inkább torzit az önképen, és még rosszabbul érzi tőle magát. A fejében sokat küzd a teste változásának elfogadásával, de kifelé mást mond. Általában azt mondják, hogy tudjátok… most ez a szituáció, de semmi gond, a párom így is szeret, és elfogad…. AHA! Önámítás! Kiváló elmejáték! És így rakodnak le a sérülések, az (ön)bántalmazások, gyötrések, lelki és testi szinten.

A rendszertelen nemi élet egészen odáig tud vinni egy nőt, lélekben és testben annyit tud sérülni, hogy képtelenné válik a megtermékenyülésre, vagy az embrió megtartására. Tehát a hiányos és kielégületlen élet a jelentéktelennek látszó nyálkahártya változástól elvihet minket a meddőségig! De erről senki nem akar beszélni, még az orvosok sem!

Most nézzük a férfi oldal lehetséges változásait.

Péternél a tesztoszteron szintje csökken elsősorban. Sokat próbálkozott az elején, hogy partnerét egy szeretkezésre invitálja, de számos elutasításon van már túl. Ez betett a férfiasságának, és az önértékelésének. Nem kapja meg azokat a visszajelzéseket, ami neki fontos lenne, hogy férfinak érezze magát. Ettől lehet frusztrált, de elmehet az alul értékelt férfi szerepéig is. Döntés kérdése, hogy meddig engedi fajulni a dolgokat. Engedi = nem beszél róla, hagyja, folyni a dolgokat a medrükben és nem akar új medreket alakítani.

Mivel nem túl gyakori a házas életük, ezért Péter már azt tapasztalja, hogy ritkábban van reggeli merevedése.

Amikor Annával szeretkezik, észreveszi, hogy bármi kizökkentheti, nem figyel oda, ahogy kellene, és van, hogy az erekciója részleges, vagy elmarad, vagy utólag elvész. Péter azt is tapasztalja, hogy beállt a gyorstüzelők táborába, és egyre kevesebb ideig bírja. Korai magömlése lesz. Ez még inkább frusztrálja, és rátesz a lerombolt férfi ideához egy lapáttal. Nem mellesleg Anna is panaszkodik, mert nincs ideje egy kiadós orgazmus megélésére, kielégületlen lesz. Ha ennek elfogadásában él, hamar eluralkodik rajta a depresszió.

A férfi biológiailag úgy van kódolva, hogy igénye van a szexre. Ahogy a szólás mondás is példázza: szórja magvait. Tehát ha Annával nincs szex, a hiányt akkor is pótolni kell. Pótlásra válaszhatja a pornó filmeket. Ezzel az a baj, hogy káros az agyra, és minél többet nézi, és maszturbál rá, annál távolabb kerül a szexualitás valóságától.

Az is lehet, hogy csak szimplán sokat kezd maszturbálni. Ezzel is az a baj, hogy bevésődik egy mechanizmus, és könnyű általa a korai magömléshez jutni, vagy ép erekciós probémákhoz.

Vagy ő is kompenzálhat az evéssel, és már kész is a két túlsúlyos egyén, és a szép gömbölyű párkapcsolat. Kerek! De mennyire! Csak ép egyik sem állította a falhoz a másikat, hogy lenne mit megbeszélni, mert az, ami van, igazából egészségtelen!

Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a felek előbb keresnek egy szeretőt, hogy orvosolják a hiányos szexuális életüket, mint hogy megbeszélnék a dolgot, és együtt keresnének új utakat, megoldásokat. A szexualitásban bármi belefér egy kapcsolatba, ha az mindkét fél számára elfogadott, és jó érzést hoz. Lehet nyíltani is játszani, őszinteség és vállalás kérdése. Eleinte fájdalmas, de higgyétek el, megéri! Miért kell hazugságban élni?!

El kell fogadjuk, hogy vannak szükségleteink. Ez rendben van. De azt miért nem tudjuk vállani, hogy beszéljünk róla, és megosszuk azt társunkkal? Miért akarunk dolgokat a szőnyeg alá söpörni?! Miért fogadjuk el azt, amin változtatni is lehet?! Miért hitetjük el magunkkal, hogy a szexualitás és az intimitás annyira nem is fontos?!

Pedig az élet mást mutat….. Te merre akarsz tartani?

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta