Intimitás Coaching

Szexuálterápia
Vaginizmus

Vaginizmus: Az érthetetlen fájdalom és az út a gyógyulás felé

A vaginizmus olyan szexuális probléma, melyet sok nő tapasztal, mégis gyakran elhanyagolják, és sokszor nehezen beszélnek róla. A cikkünkben megvizsgáljuk a vaginizmus definícióját, tüneteit, lehetséges okait, és megosztjuk a gyógyulásra irányuló lépéseket.

Mi a vaginizmus?

A vaginizmus egy olyan állapot, amikor a hüvelyi izmok önkéntelenül összehúzódnak vagy görcsölnek, ami erőteljes fájdalmat okoz a szexuális együttlét során. Ez a probléma megnehezítheti, vagy akár lehetetlenné is teheti a hüvelyi behatolást, és szorongást, frusztrációt okozhat mind a nő, mind pedig a párja számára.

A vaginizmus tünetei:

Fájdalom: Intenzív fájdalom vagy égő érzés a hüvelyi területen szexuális együttlét során vagy a behatolási kísérletek alkalmával.

Összehúzódás: Az izomösszehúzódások és görcsök az önkéntes irányítás hiányában jelentkeznek, még akkor is, ha a nő azt szeretné, hogy az aktus zökkenőmentesen zajljon.

Szorongás és Frustráció: A fájdalmas tapasztalatok miatt a nők gyakran szorongva, frusztráltan és lehangoltan élik meg a szexuális kapcsolatokat.

A vaginizmus lehetséges okai:

Fizikai problémák: Húgyúti fertőzések, hüvelyi szárazság vagy sérülések.

Pszichológiai tényezők: Szorongás, trauma, szexuális zaklatás vagy rossz szexuális tapasztalatok.

Vallási vagy kulturális hatások: A nevelés vagy a vallási tanítások negatívan befolyásolhatják a nők szexuális attitűdjét.

Negatív szexuális tapasztalatok: Korábbi fájdalmas vagy kellemetlen szexuális élmények.

A vaginizmus gyógyítása és kezelése

Orvosi vizsgálat: Fontos, hogy az első lépés egy orvosi vizsgálat legyen annak érdekében, hogy kizárják a fizikai okokat.

Szexuálterápia: A párterápia vagy a szexuálterápia segíthet az érzelmek megértésében, a szorongás leküzdésében és a szexuális folyamatok normalizálásában.

Gyógyszeres kezelés: A hüvelyi szárazság esetén hormonterápia is segíthet.

Lépésről lépésre: A gyógyulási folyamatot a kis lépésekben történő hozzászoktatás jellemzi, például hüvelyi dilatátorok vagy más segédeszközök használatával.

Pszichológiai támogatás: A szorongás és a pszichés okok kezelésében pszichológiai támogatás is segíthet.

A vaginizmus nem szégyen, és sok nő képes javítani a szexuális életét a megfelelő támogatás és kezelés mellett. Az orvos és a terapeuta együttműködése, a nyitott kommunikáció a partnerrel és a türelem kulcsfontosságúak lehetnek a gyógyulás útján. Ha valaki a vaginizmus tüneteivel küzd, fontos a segítség kérésére és a megfelelő kezelés elkezdésére való nyitottság.

Ne féljen segítséget kérni!

Tabuk helyett nyitott párbeszéd.

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta