Csökkent libidó, motivációs problémák

Csökkent libidó, motivációs problémák

A legtöbb ember életében legalább egyszer találkozik olyan érzéssel, hogy nem érdeklődik a férfi/nő iránt, így maga a szexualitás iránt sem. Ezt a csökkent libidó okozza, mely hosszabb távon aszexuális periódushoz vezet.

Mi csökkenti a nemi vágyat, más néven a libidót

Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul a nemi vágy csökkent érzése, amely a mindennapi életvezetés hormonális következménye. Valószínűleg kevés a pozitív, inspiráló inger az életedben, kevés a jutalom, a pozitív visszaigazolás, a szexuális kisugárzás és a vágy, ami mind összefüggésben áll a dopamin szinttel.

Férfiakra jellemző, hogy a sok pornográf tartalom, és a kapcsolódó önkielégítés vezet oda, hogy elveszíti a vonzalmát és a motivációját a hús-vér nő iránt. A nemi vágya, a libidója önmagára és a kielégülésre (vagy frusztráció levezetésére) irányul.

Helytelen életmód következménye is lehet, mint például a nem megfelelő táplálkozás, a sok gyorsétel, illetve a túl zsíros, sós, édes ételek. Ehhez adódik a mozgásszegény élet, ami szintén sorvasztólag hat az idegrendszerre, az izmokra, és a hormonháztartásunkra is.

Gyógyszerek mellékhatása is eredményezheti, ilyen például az antidepresszáns szedése.

Mi történik, ha lecsökkent a libidónk

Ritkábban érzünk nemi vágyat, késztetést, motivációt, hogy megkívánjuk partnerünket.  Amikor mégis szexuális helyzetbe kerülünk, meghosszabbodik a készenléti idő (erekció / hüvely lubrikáció), több energiára, összpontosításra, időre van szükség, hogy egyáltalán megvalósuljon az együttlét.

Az együttlétek csökkent száma, már nem hozza azt a tüzet, szenvedélyt, eufórikus állapotot. Gyakori, hogy ürességet érzünk, még kielégüléskor is.

A megnövekedett készenléti idő pedig további pszichés frusztrációt jelent. Férfiaknál nehezebb elérni, vagy fenntartani az erekciót, ami kínos pillanatokat tud eredményezni. Nőknél a hüvely szárazsága okozza a legfőbb problémát, ami fájdalmas közösülés érzéséhez is vezethet.

Mindkét nem arra a következtetésre juthat, hogy már nem elég kívánatos az együttléthez, sőt, lehet, nem elég szerethető! Az egyre nehezebb együttlétek tapasztalatai arra viszik a párt, hogy még inkább kerüljék a szexet. Így alakul ki a motiváció csökkenése, az érdeklődés elvesztése.

A legvégső állapot, amikor teljesen felhagynak a szeretkezéssel, és elindítanak egy aszexuális periódust. Ami ugyan nem tesz senkit sem boldogabbá, de legalább nem kell pszichésen megküzdeni a nehézségek okozta frusztrációval, szorongással.

Még súlyosabb eset, amikor a párunkkal már elveszítettük a motivációt, az érdeklődést, a szexualitást, ugyanakkor az egyik félnek továbbra is igénye van rá, és házon kívül keresi/találja meg titkos partnerét, és él egy párhuzamos életet…

Elkerülés helyett, a párkapcsolati tanácsadást, és azon belül a szexuálterápiát javaslom, ami segít, hogy visszatalálj a benned szunnyadó nőre/férfira. Hogy újra részesei legyetek annak a csodának, amit a szexualitás és intimitás megélése által tudtok egymásnak adni, mint energia, szeretet, törődés, odaadás, eggyé válás. Egyenes fejjel, tisztelettel.

csökkent libidó, csökkent libidó, csökkent libidó, csökkent libidó, csökkent libidó

nincs nemi vágyam, nincs nemi vágyam, nincs nemi vágyam, nincs nemi vágyam, 

erekciós zavarom van, erekciós zavarom van, erekciós zavarom van, 

hüvelyszárazság, hüvelyszárazság, hüvelyszárazság, hüvelyszárazság,