Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Csökkent libidó, motivációs problémák

Rövid felvezetőként, a nemi vágy, és az ezzel összefüggésben álló motiváció leginkább akkor csökken, amikor változnak a nemi szerepek, és megnő a nő és a férfi között a távolság. Például, ha a férfi áthárítja a szexuális közeledés kezdeményezését a nőre, a nő azt érezheti: “Biztosan nem vagyok elég vonzó, szexi, kívánatos, jó..” “Félek, mi lesz ha újra visszautasít?” Alapból nem vagyok megfelelő, biztosan kevés, akkor elkezdek rájátszani, pl. az orgazmusomra, a hanghatásokra, a kihívó ruhákra, sminkre, megjelenésre…” Az egész lényege, hogy már nem lesz természetes, és nem lesz önazonos a nő vagy a férfi. Olyan szerepet vállalt át a másiktól, ami számára, a nemiségéből fakadóan, nem természetes, így erőltetnie kell magát. Az erőlködés következménye az önmagunktól való eltávolodás, az önbecsülés csökkenése, és később a párunktól való eltávolodás.

A változást a libidó és a motiváció csökkenésében érhetjük leginkább tetten. A legtöbb ember életében legalább egyszer találkozik azzal az érzéssel, hogy (már) nem érdeklődik a férfi/nő iránt, így maga a szexualitás iránt sem. Számos életvitelbeli stresszor állhat ennek a folyamatnak a hátterében, melynek egyik faktora a csökkent libidó érzete, a végeredmény pedig hosszabb távon, egy aszexuális periódus.

Csökkent libidó kezelése - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Mi csökkenti a nemi vágyat, más néven a libidót

Férfiaknál és nőknél egyaránt előfordul a nemi vágy csökkent érzése, amely a mindennapi életvezetés és gondolkodásmód hormonális következménye. Ezt hívjuk biopszichológiának. A bio az a hormonális környezet, melyet az egyén a gondolatai és az érzései által alakít önmagában. Belső konfliktus, sressz, frusztráció hatására megváltozik ez a környezet, leginkább a kortizol emelkedése és a dopamin csökkenés okán. Valószínűleg több a stresszor az életedben, amivel ha nem tudsz megküzdeni, akkor igyekszel elkerülni. Az elkerülés viszont frusztrációt okoz, mert nem természetes, ámbár védekezésnek megteszi. Az önazonosság hiányosságai egy stresszor, egy belső konfliktus, amivel az egyénnek dolga van. Amíg nem képes szembesülni és megküzdeni, addig az elkerülésből viselkedési mintákat, megküzdési stratégiákat alakít. Ilyen stratégia a motiváció csökkenése, és a libidó csökkenése. Röviden, elvágom magamban a vágyat, a szexuális késztetést, hogy ne kelljen kitennem magam annak, amitől félek. Például félelem a kudarctól, a megsemmisülés érzésétől, a szégyen érzésétől.

A félelmek változtatják az életvezetés és az egyén hozzáállását, így csökken a pozitív, inspiráló inger az életében, csökken a jutalom, a pozitív visszaigazolás, a szexuális kisugárzás és a vágy, ami mind összefüggésben áll a dopamin szinttel, és végső soron, az egyén közérzetével.

Férfiakra jellemző, hogy a sok pornográf tartalom, és a kapcsolódó önkielégítés (minősége) is vezethet oda, hogy elveszíti a vonzalmát és a motivációját a hús-vér nő iránt. A nemi vágya, a libidója önmagára és a kielégülésre (vagy frusztráció levezetésére) irányul.

Helytelen életmód következménye is lehet, mint például a nem megfelelő táplálkozás, a sok gyorsétel, illetve a túl zsíros, sós, édes ételek. Ehhez adódik a mozgásszegény élet, ami szintén sorvasztólag hat az idegrendszerre, az izmokra, és a hormonháztartásunkra egyaránt.

Gyógyszerek mellékhatása is eredményezheti, ilyen például az antidepresszáns szedése.

Mi történik, ha lecsökkent a libidónk

Ritkábban érzünk nemi vágyat, késztetést, motivációt, hogy megkívánjuk partnerünket.  Amikor mégis szexuális helyzetbe kerülünk, meghosszabbodik a készenléti idő (erekció / hüvely lubrikáció), több energiára, összpontosításra, időre van szükség, hogy egyáltalán megvalósuljon az együttlét.

Az együttlétek csökkent száma, már nem hozza azt a tüzet, szenvedélyt, eufórikus állapotot. Gyakori, hogy ürességet érzünk, még kielégüléskor is.

A megnövekedett készenléti idő pedig további pszichés frusztrációt jelent. Férfiaknál nehezebb elérni, vagy fenntartani az erekciót, ami kínos pillanatokat tud eredményezni. Nőknél a hüvely szárazság érzete okozza a legfőbb problémát, ami fájdalmas közösülés érzéséhez is vezethet.

Mindkét nem arra a következtetésre juthat, hogy már nem elég kívánatos az együttléthez, sőt, lehet, nem elég szerethető! Az egyre nehezebb együttlétek tapasztalatai arra viszik a párt, hogy még inkább kerüljék a szexet. Így alakul ki a motiváció csökkenése, az érdeklődés elvesztése.

A legvégső állapot, amikor teljesen felhagynak a szeretkezéssel, és elindítanak egy aszexuális periódust. Ami ugyan nem tesz senkit sem boldogabbá, de legalább nem kell szembesülni és pszichésen megküzdeni a nehézségek okozta frusztrációval, szorongással.

Még súlyosabb eset, amikor a párunkkal már elveszítettük a motivációt, az érdeklődést, a szexualitást, ugyanakkor az egyik félnek továbbra is igénye van rá, és házon kívül keresi/találja meg titkos partnerét, és él egy párhuzamos életet…

Libidócsökkenés kezelése - Lacsny Éva szexuálterapeuta és online párkapcsolati tanácsadó

Elkerülés, és a nemi szerepek áthárítása helyett, a párkapcsolati tanácsadást, és azon belül a szexuálterápiát javaslom, ami segít, hogy visszatalálj a benned szunnyadó nőre/férfira. Hogy újra részesei legyetek annak a csodának, amit a szexualitás és intimitás megélése által tudtok egymásnak adni, mint energia, szeretet, törődés, odaadás, eggyé válás. Egyenes fejjel, tisztelettel.

Érdekel még egy cikk a témában, mi okozhat még motiváció vesztést, vagy hogyan másként néz ki egy szerep áthárítás:

Felnőttként, gyermeki szerepben lenni a párkapcsolatban – hogyan süti ki a szexuális vágyat

A jogosság érzése, sértésre adhat okot

Intimitás mesék – a társdinamika, és felborulásának következményei

Jelentkezz be
egyéni, vagy páros konzultációra

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta