Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Amikor elkerülésre épül a kapcsolat

Mind szövetkezünk a kapcsolatban, férfi a nővel, nő a férfival. Az gondoljuk, ez a szövetség a szereteten alapszik kizárólag. Pedig legtöbbször, a szeretet mögött más szövetség is megbújik. Ilyen az elfogadás és a biztonsági játék egyvelege, melyben partnerre találunk társunk oldalán. Valójában ez adja meg azt az érzést, hogy jól működünk, kiegészítjük egymást.

Ez a szövetség, bármely pillanatban megremeghet, amint az egyik fél fejlődni szeretne, és ezzel azt is kifejezi, ki akar szállni a jelenlegi „játékból”. Abból a játékból, amit eddig, olyan jól játszottunk együtt. Igaz, legtöbbször mégis szenvedésre sarkallta frusztrált, elégedetlenségtől tátongó lelkünket.

Végső soron a szexualitásról írok, így most sem kivétel, ez a fő szempont.

Amikor elkerülésre épül a kapcsolat - Lacsny Éva párterapeuta és szexuálterapeuta

A szereteten túl, mindig van egy különleges dinamika férfi és nő kapcsolatában. Amikor az elkerülésre épül a szövetség, akkor tudjuk, a harmónia létállapota valójában feltételes. A feltétel egyik része, érdekes módon, általában az, hogy a férfi az elfogadó, a megalkuvó, a konfliktus kerülő. A nő az igazi biztonsági játékos, akinek legfőbb konfliktusa a férfival való bizalmatlansága. Ez a bizalomvesztés, történhetett bármikor az élete során, univerzálisan vonatkozik, bármely férfira, akivel éppen kapcsolatban van. (Fordítva is létezik ez a dinamika, de arról majd egy másik írásban.)

Mit jelent az elkerülés férfi és nő viszonylatában?

Szexuális szempontból, a nő a mély kapcsolódást, az odaadást kerüli, és valójában az intim együttlét is nehezére eshet. A kulcskérdés mindig ugyanaz: „Biztonságban vagyok most?” „Nem leszek sebezhető?” „Mi lesz, ha ugyanazt tapasztalom, mint korábban?” „Mi lesz, ha megint sérülök?” – Ezek a tudattalanban, az expresszvonat gyorsaságával siklanak végig a fejünkben, talán épp, hogy meghalljuk őket.

A nő ezzel a kétségével, félelmével igyekszik a férfit arra ösztökélni, hogy visszaigazolja, igen, biztonságban vagy, nincs miért aggódnod. Nyugodj meg kérlek.

A férfi érzi, hogy nem olyan férfias, inkább túlgondoskodó, gyengéd, és véletlenül sem mondana ellent egyetlen feltételnek sem. Hisz a legfontosabb, hogy a szeretett és féltett nő, biztonságban érezhesse magát. Igazi motiváció, hogy ő nyújthassa ezt a fajta biztonságot. És emberileg, valóban nagyon kielégítő és jó az érzés. Ám férfiként, sajnos más a helyzet.

Mert a nő valójában nem érzi magát biztonságban. Csak a betanult „játékot” és elkerülést igyekszik keresztül vinni az együttlét folyamatán, és kéri a férfit, hogy partner legyen benne. A férfi tényleg igyekszik adaptív és támogató lenni. De közben tudja, nem tudja irányítani a nőt, a nő nem tudja követni, így a behatolás-befogadás élménye korlátozódik.

Hogyan nyilvánul az elkerülés és a biztonsági játék?

Feltételekben, ami az elengedéshez, a megengedhetőséghez szükséges. Klasszikus körülmények, az oltsuk le a lámpát; csak sötétben szexeljünk; ne nyúlj ide-oda-amoda; csak így csináld, mert csak így lesz jó; itt-ott csikis vagyok szex közben; ne vedd le azt a ruhadarabot; csak ezen a helyszínen csinálhatjuk… Lehetne még folytatni, de szerintem ennyi is elég, hogy magadra ismerj, ha nálatok is ez a helyzet.

Amikor elkerülésre épül a kapcsolat

Hogyan nyilvánul az elkerülés és a biztonsági játék?

Feltételekben, ami az elengedéshez, a megengedhetőséghez szükséges. Klasszikus körülmények, az oltsuk le a lámpát; csak sötétben szexeljünk; ne nyúlj ide-oda-amoda; csak így csináld, mert csak így lesz jó; itt-ott csikis vagyok szex közben; ne vedd le azt a ruhadarabot; csak ezen a helyszínen csinálhatjuk… Lehetne még folytatni, de szerintem ennyi is elég, hogy magadra ismerj, ha nálatok is ez a helyzet.

Mi az emberi konfliktus az elkerülés és a biztonsági játék mögött?

Mind kialakítjuk a magunk kis „játékait”, elkerüléseit, biztonsági játékait. Ne tévesszük! Nincs kivétel! Az emberi interakció magában hordozza a különböző játszmák, szociális „játékok” kialakulását. A kivételt az képezi, hogy hajlandóak vagyunk rálátni, és megfékezni a mechanizmust, a viselkedési mintát, és helyette, valami újat alakítunk, ami jobban szolgálja a szexuális megélést, a párkapcsolati egységet. A megoldásból kiindulva ugorjunk az elejére. Az emberi konfliktus az önmagunkba vetett hit és bizalom hiánya, az önbizalom hiánya. Valamikor az életed során azt tanultad, hogy csak feltételesen vagy elfogadható, szerethető. Vagy azt tanultad, nem vagy elég jó, elég fontos, elég értékes.

Merjük feltenni magunknak a kérdést, igen, de miért így tanultuk?!

A kegyetlen válasz az, hogy azért, mert annyira hittél és bíztál magadban, hogy olyan döntéseket, választásokat hoztál a felnőtt életedben, melyek ezt a tanulást, tudást és tapasztalást eredményezték. Mielőtt valamely önsértő gondolatba kezdenél, meg kell nyugtassalak, részint nem te tehetsz róla. Abból az eszközkészletből gazdálkodsz, amit otthonról hoztál. Abból igyekszel kihozni a legjobbat. Ami viszont a te felelősséged, hogy zsigerből reagálsz-e, és a zsigeri minta mentén alakítod továbbra is az életed, vagy szembe mersz menni a démonjaiddal, és minden nap tudatosan küzdesz, hogy új, számodra és a párkapcsolatod számára is jobb mintát hozz létre, és azt alkalmazd.

A szexualitás, az intimitás életünk legérzékenyebb és legösszetettebb területe. Itt mutatkozik meg igazán, mivel küzdünk odabent, és kifelé a „világban”. Hogyan tudunk kapcsolódni a párunkhoz, milyen a dinamika, az érzelmi-emberi-szexuális kapcsolat, és hogyan tudunk adaptálódni egymás sziszifuszi dolgaihoz. Az elkerüléssel és a biztonsági játékkal csak akkor van probléma, és ez általában probléma, hogy a kapcsolódás minősége korlátozott, ezért a megélés minősége is korlátozott lesz. Ebben felfedezhető a férfi és a nő belső frusztrációja is. A nő nehezen éli meg az orgazmust, ha egyáltalán képes a megélésre. A férfi pedig túl hamar ér az aktus végére. Mindkét fél elégedetlenné, és leginkább lelkileg, kielégületlenné válik.

Ebben az érzelmi környezetben a tudat kompenzál. Növeli a biztonsági játékot, elvégre biztosítania kell magát arról, hogy biztonságban van. Ehhez egyre több szabály bevezetése szükséges. És itt a kutya elásva! Amennyiben a férfi megengedő volt az elsődleges biztonsági játékkal, és adaptívan reagált adott feltételekre, akkor ezzel zöld lámpát ad a nőnek a további szabályok kialakítására.

Mi a megoldás

Legjobb esetben két nagyon tudatos ember szükséges a folyamat megállításához. De előbb, rá kell látni, szükséges megérteni a mögöttes okokat és motivációkat. Majd elkezdhető a közös munka. A nagy átalakítás.

Mi az akadály

Az, hogy legtöbbször az elkerülő fél ragaszkodik a biztonsági játékához. Miért akarna változtatni rajta, ha számára jól működik a kialakított rendszer?! – Ha bizonytalan vagy magadban, természetesen nehéz rávenni magad a változásra. Ugyanakkor más aspektusból közelítve, mégis el tudod ismerni, hogy vannak problémák a szexuális életetekben. Hogy frusztráció, kényelmetlenség, elégedetlenség lebeg a légkörben. Hogy jó lenne megélni az orgazmust, még többet, még mélyebben. Hogy jó lenne megengedni magadnak az örömödet, és merni megmutatni ezt a párodnak is. Tudni, ha te bele tudsz helyezkedni a helyzetbe, tisztán, sallang nélkül, ő is egyre inkább benne akar lenni és maradni. Egyre hosszabban, egyre tartalmasabban, egyre kielégítőbben.

A (szexuális) beteljesülés az élet egyik legcsodálatosabb ajándéka. Kár lenne megtagadni magatoktól.

Ha magadra ismertél az írásomban, és szeretnél segítséggel változtatni, fordítani a szexuális és érzelmi kapcsolatodon, ide tudsz nekem írni:

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta