Párkapcsolati tanácsadás

Konfliktusok és viták mindig lesznek. Egy a lényeg – te hogyan kezeled?! A párkapcsolat is az önismereti út része, segíti a személyes fejlődést.

Megrekedtetek? Nem tudjátok, hogyan tovább? Ilyenkor segít a párkapcsolati tanácsadás.

Az életünkben sokféle problémával találhatjuk szembe magunkat, melynek a párkapcsolat is lehet a forrása.

  • Elakadtatok a kapcsolatban?
  • Nem sikerül megérteni a másikat, vagy elfogadni egy helyzetet, viselkedést, véleményt, reakciót?
  • Szeretnétek változtatni a berögzült sémákon, de valahogy mégsem sikerül?
  • Nincs kivel megbeszélni a problémát, a kialakult konfliktust?
  • Egyedül érzed magad?
  • Esetleg kihunyt az intimitás? Gyakorta emlegeted: “Régen, jobb volt!
  • Bárhogy próbáljátok, mindig ugyanaz az eredmény?

A probléma egy tükör. Előbb vagy utóbb, muszáj belenézni. Hogy meddig halogatod, rajtad és rajta múlik! A konfliktus okozta feszültség, egy mutató arra, hogy mire figyelj, miben lenne érdemes fejlődni, változtatni.

A változáshoz elhatározás szükséges, és nem megalkuvás! Elhatároztad, hogy változtatsz?!

Szeretnéd megtudni, miért van közöttetek konfliktus/surlódás/vita (és feszültség)? Szeretnéd vizsgálni a problémát, a kapcsolatotokat, és szeretnéd a megoldást? Akkor a következő kérdés: hogyan?!

Hogyan tovább?! Együtt, vagy esetleg külön?

Az ilyen jellegű kérdések megválaszolásához, a döntésekhez vezető út legjobb kísérője a párkapcsolati tanácsadó. Segít, hogy felismerd a problémákat, és az önvizsgálat, a párkapcsolati dinamika vizsgálata során rátaláljatok a megoldásra.

Szakértőként abban tudlak leginkább támogatni, hogy a kimondott szó célba érjen, megértésre, elfogadásra jussatok, a megoldásért és egymásért. Függetlenül attól, hogy szeparálódnátok, vagy újra közelednétek. Minden cél fontos, elsősorban önmagadért.

Motivált vagy felvállalni a jelenkori nehézségeket a jövőbeni “haszonért”?! Legyen szó rólad, mint egyénről, vagy a párkapcsolatodról…

Akkor kezdhetjük a közös munkát!

Hogyan dolgozhatunk együtt?

1. Konfliktus kezelésére fókuszált mediáció

Ha célzottan, gyors megoldásra törekedtek, nem szeretnétek hosszabb tanácsadáson részt venni, lehetőség van kizárólag, a konfliktus helyzetre fókuszálva jutni egy megoldásra. Közösen eljutunk a probléma forrásához, megnézzük az igénybeli eltéréseket, és azon dolgozunk, hogy eljussatok az egymás közötti megértésre. Segítek eljuttatni egymás irányába az információt, az álláspontokat közelíteni, az érzelmeket kezelni és egy közös elfogadásra, megállapodásra jutni. Ezáltal felszámolni a problémát.

2. Párkapcsolati tanácsadás, terápia

Amennyiben egy összefüggő, régóta fennálló problémára keresed, keresitek a megoldást; szeretnétek felszámolni a konfliktus helyzetet, a veszekedéseket, a fájdalmas pillanatokat, az intimitás nélkülözését, az elhidegülést, vagy más problémát, akkor a párkapcsolati tanácsadáson való részvételt javaslom. Az én feladatom az, hogy rávilágítsak a személyiségbeli eltérésekre, a számotokra működő megközelítési és kezelési módokra. Célom, hogy új nézőpontokat adjak, hogy ti, más aspektusból tudjátok vizsgálni saját gondolat- és érzelmi világotokat, tisztábban lássátok egymást. Hogy képesek legyetek megérteni egymást. Elfogadjátok, hogy mindketten eltérő személyiségek vagytok, így egyedi megközelítést igényeltek, és hogy az eltérő gondolkodásmódban mi számotokra a potenciál.

Beszélgetéseken át jutunk egyre jobb érzésre, átformált megközelítésre és a kapcsolat javulására. Természetesen az eredményt a kettőtök befektetett munkája fogja leginkább befolyásolni, miközben én is megadom a tőlem telhető legtöbb szakmai segítséget.

Ha tehetek egy személyes megjegyzést, kérlek, ne féljetek szakmai segítségért fordulni. Minden befektetett munka megtérül, amit Ti szeretetben, (ön)becsülésben, büszkeségben, kitartásban, motivációban fogtok megélni.

3. Szexuálterápia, tanácsadás

A) Az emberi és érzelmi problémákon túl, a szexualitással kapcsolatos problémák és zavarok is jelentkezhetnek. Ilyenkor egyénileg és párként is foglalkozom veletek. A legtöbb szexuális zavar az érzelmek helytelen kezeléséből, elfojtásából, elraktározásából ered, vagy az énkép, az önértékelés, az önbecsülés, az önbizalom sérüléseiből. Tehát olyan lelki és pszichés eredetű problémák összessége, melyek pszichoszomatikusan, testileg is megjelennek. A kialakult zavar, diszfunkció, gyógyszermentesen kezelhető, szexuálterápia révén. Bővebben itt tájékozódhatsz a terápiáról.

B) Elégedettek vagytok a házas életetekkel, és inkább tanulni, fejlődni szeretnétek, egyénre szabott információk révén, szakértőtől? Ezen találkozások során feltehetitek a kérdéseiteket, legyen szó az intimitásról, a szexualitásról, vagy segédeszközök használatáról.

C) Bizonytalan vagy a nemi hovatartozásodban? Vagy számodra nem megfelelő a monogám kapcsolati “modell”, és másfajta kapcsolatot szeretnél kialakítani? Ehhez szeretnél több információt, segítséget.

Felmerült a nyitás gondolata? Beszélgethetünk arról is, milyen párkapcsolati modellben éreznétek jól magatokat leginkább. Szakmai tájékoztatással tudlak segíteni, megvizsgálni, hogy mi a változásra való érdeklődés/törekvés mögöttes tartalma, illetve hogy számotokra mi lenne a legjobb választás, döntés, és mi a személyes felelősségetek. Továbbá, hogyan tudjátok a lehetséges problémákat, veszélyeket, lelki sérüléseket elkerülni.

Miért hasznos a párkapcsolati tanácsadás?

A párkapcsolati konfliktus (vita) kezelésére ajánlott, hogy megértésre, megnyugvásra juthassatok általa, és megfelelő döntéseket tudjatok hozni.

 

 

Minden terápiás munka legfőbb célja az önismeret növelése, hogy az ember fejlődhessen az önvizsgálat által.

 

 

Szakemberként nem támogatom a minden áron együtt maradást. Amikor két ember azon gondolkodik, hogy együtt vagy külön, különösen fontos vizsgálni a tényezőket, hogy megfelelő/helyes döntés születhessen. Ha az elválásról dönt mindkét fél, akkor abban segítek, hogy a lehető legszebb, legemberibb lezárásban legyen részetek.

Pótolja a hiányosságokat. Amikor hiányt érzékelünk a kapcsolatban, megmutatkozhat érzelmi kitörésekben, hárításban, elhidegülésben, játszmákban. Ezekre fényt derítünk, és a berögzült mintákat új viselkedési mintákká formáljuk, a kiegyensúlyozott párkapcsolati élet érdekében.

A kapcsolat egy érték. Befektetés, döntés, cselekvés. A terápia után megerősödik az egymásba fektetett hit, bizalom, szeretet, kötődés. A kapcsolat értéke az emberi értékesség és szerethetőség elementáris része.

Javasolt cikkeink. Ezeket is olvasd el: