Szexuálterápia – a szexuális zavarok pszichés kezelése

Kíváncsi vagy, mi vár rád egy szexuálterápiás ülésen? Hogyan lehet kényes témákról, mégis bizalommal beszélgetni? És hogyan segít ez rajtad?

Azt is megtudhatod, hogyan alakul ki a szexuális zavar.

Elmesélem, miért is szoktak hozzám fordulni – férfiak, nők; egyedülállók vagy párkapcsolatban élők. Olyanok, mint Te.

Halogatás, félelem, bizonytalanság – emberi tulajdonságok.. De hol húzod meg a határt?

Biztos te is tapasztaltad, hogy jellemző a halogatás (vagy elkerülés), amikor ismeretlen helyzettel nézel szembe, vagy félelmetesnek, és akár szégyenteljesnek tűnik „kiteregetni a szennyest”. Ha van már meglévő (szexuális) probléma, a halogatás fokozhatja – tehát, a probléma halmozódik. Nem csak pszichésen és lelkileg van jelen, és hatással van az életedre, de a halogatás által, később áttevődik testi tünetekre is. Ezt hívjuk pszichoszomatikának.

Ha már eléri a probléma, a szexuális zavar az ingerküszöböt, akkor szoktunk menni urológushoz vagy nőgyógyászhoz. Van, aki évek óta küzd visszatérő problémákkal, és túl van számos kezelésen, krémen, kúpon, tablettán. Gyakran mindhiába. A probléma újra és újra visszatér. Mert a probléma a fejben keresendő (az esetek 95%-ában)!

Megszokás helyett, lépj a felfedezés útjára.

Megszokás a „gyógyulás-tudatban” is megjelenik, kultúrális szinten: Add a gyors tablettát! Hadd vegyem be, hogy ne is érezzem!

Meddig tart, mit gondolsz?!

Holnap újra be kell venni a „tablettát”, hogy ne érezd. Holnap után is. Mindaddig, amíg nem nézel szembe a (szexuális) problémával, vagy konfliktussal. Amíg eljutsz odáig, hogy beszélni akarsz róla, és valós, tartós megoldást keresel. Amikor felvállalod, hogy ez munkával jár. Befektetsz az életedbe, a jövődbe, az önismeretedbe, hogy Neked, jobb legyen. És általa, a párodnak is.

Aki azt mondja neked, csak vedd be ezt a tablettát, és minden gondod elmúlik… hazudik. De ügyes marketing fogás! Hatnak a problémádra, a vágyadra, te pedig elhiszed.

Nézd meg a képet, tényleg ilyen a formája a megoldásnak?

viagra

Felesleges körök, és pénzkidobás helyett, kezdhetnéd azzal is, ami tényleg működik – Önmagaddal!

Te vagy mindenednek az Alfája és az Omegája. Te határozod meg, milyen életet élsz, mit és meddig cipelsz. Azt is te határozod, mikor változtatsz.

Pszichés és lelki segítőként belőled indulok ki. A szexuálterapeutával történő beszélgetés, a szexuálterápia egy önismereti, felfedező út. Kérdések által vezetett beszélgetés, melynek célja az önvizsgálat. Te találj rá önmagadra, hogy teljes, EGÉSZséges embernek érezhesd magad.

Próbáld ki jelentős kedvezménnyel a szexuálterápiát, kényelmesen, online, az otthonodból. Az első könyvemmel együtt, biztos vagyok benne, nálad is változást fog hozni.

14.990 Ft helyett, könyv + 40perc online konzultáció 8.590 Ft-ért!

Hogyan alakul ki a szexuális zavar, férfi és nő kölcsönhatásában?

(Erről korábbi cikkemben is olvashatsz.)

Egy példát hoztam, aminek a tartós párkapcsolati konfliktust választottam, melyet a felek egy ideje, nem képesek megbeszélni, megoldani. A sok vita, neheztelés, sérelem, mély frusztrációt eredményez nő és férfi lelkében (és idegrendszerében) egyaránt. Ez a frusztráció halmozódik a hónapok, akár évek alatt (“szőnyeg alá söprés”, ismerős?), ami által csökken az érintkezések száma, és maga az intimitás is. Ez később elhidegüléshez vezet. A folyamat eredménye, a nemi vágy, a libidó csökkenése.

  • Női oldalon, nedvesedéssel kapcsolatos problémák jelennek meg. Elnyúlik vagy el is marad a készenléti állapot (hüvelyszárazság, fájdalmas szeretkezés).
  • A férfi oldalán a frusztráció erekciós zavarokat eredményez, és gyorsabb kielégülést. Korai magömlés alakulhat. A férfiasság érzete csökken, a szorongás nő.

A párok nem egymásra koncentrálnak, így a szexet, a szeretkezést használhatják a frusztráció, a szorongás csökkentésére, a valós figyelem, az intimitás, az összetartozás érzése helyett.

Amikor engeded, és mégis ürességet élsz át, akkor tudod, most miről beszélek.

  • A férfi amikor kezdeményez, a nőtől elutasítást tapasztalhat, ezért bizonytalan lehet, és akár félelem is kialakulhat, és kevésbé lesz proaktív.
  • A nő ebből azt szűri le, hogy nem kívánatos, már nem vonzó a párja számára. Ez egy nehéz, fájdalmas érzés. Ez a fajta szenvedés újabb frusztrációt szül, amit perpatvarokban, játszmákban, vitákban vezethetnek le, hisz érzelmileg érintettek.

A történetet el lehetne vinni a hűtlenség, a megcsalás megjelenéséig, és akár a kapcsolat haláláig.

 

Vagy fordítva, meg is lehet oldani, ha motiváltak vagytok változtatni és tenni érte.

Miután észleled a problémát, te meddig halogatod?

Ez a néhány sor, hónapok, akár hosszú évek lefolyásának tömbösítése, melyek pszichés és lelki problémákat, testi tüneteket eredményeznek. Nehéz észrevenni, kevésbé szembetűnő, amíg a párkapcsolati konfliktus nem jelentkezik fizikai tünetekben, szexuális zavarokban. Miért?!

Mert olyan „megfoghatatlan” kifejezésekkel lehet illetni a problémákat, mint az önbecsülés és a magabiztosság csökkenése, önbizalomhiány, önbántalmazás, félelem, szorongás, alárendelődés, megalkuvás, vagy szégyen.

Hogyan zajlik a szexuálterápia?

A szexuálterápia során foglalkozom a pszichével, és a lélekkel egyaránt. Azaz feltárjuk azokat az eseményeket, elraktározott gondolatokat, érzéseket, tapasztalásokat, amik a problémához vezettek.

A szexuálterápia két részből áll.

  • Az első az elméleti, az analitikus rész, röviden a probléma feltárása.
  • A második rész a gyakorlat, ami azt jelenti, hogy tudatosításra törekszünk, így különböző otthon végezhető gyakorlatok, feladatok által beépítjük az új viselkedési mintákat, és emeljük a (test)-tudatosságot.

A szexuálterápia is az önvizsgálatra, az önismeretre és a tudatosításra alapoz.

Ügyfeleim azt szokták mondani, “Bárcsak korábban jöttem volna!” Felfedezik, hogy mennyire fontos az önmunka. Hogy szexuálterápián részt venni, az önismereti út része, és hozzátesz személyes és párkapcsolati fejlődésükhöz, és tudás-tárukhoz. Jobban megismerhetik és megérthetik saját magukat és egymást. Felfedezik gondolati és érzelmi világukat, viselkedési mintáikat, a kialakult hitrendszerüket, és bővíthetik szexuális ismereteiket is, a még nagyobb párkapcsolati harmónia kialakítása érdekében.

Szakemberként az a tapasztalatom, hogy a kívánt eredmény néhány hónap alatt elérhető, amikor a felek motiváltak a változásra, a fejlődésre.

És ki ne lenne motivált, amikor eljut arra a pontra, hogy nem tudja örömét lenni az együttlétben, fél az intimitástól, vagy szervi működési problémái vannak?!

Te is a megoldást keresed?

Szeretnél tagja lenni zárt Facebook csoportomnak is, ahol értékes tartalmakat olvashatsz, kérdéseket tehetsz fel az intimitás, a szexualitás és a párkapcsolat témaköreiben?