Intimitás Coaching

Szexuálterápia

Szexuális zavarok: az intimitás és az önbizalom halála

A szexuális zavarok gyakoriak, legalább egyszer mindannyiunkkal előfordul, és mégis, tabu témának számít. A szégyenérzet okoz, bizonytalanságot, és később bekúszik a tudatunkba, az önbecsülés zavarát okozva. Ebből fakad az időzítés, a halogatás, a biztonsági játék, és akár az elutasítás is. A félelem, a kétség, és a frusztráció mind súlyosbíthatja a problémát, és gátat szabhat a megoldáskeresésnek, hogy merjünk róla beszélni. Az én célom, hogy merjünk beszélni a szexualitásunkról, a párkapcsolati nehézségeinkről, így indítva egy nyílt párbeszédet a szexuális zavarokról, problémákról, konfliktusokról. Hasznos információkkal, tippekkel segítem a nőket és a férfiakat – így a párokat is -, a boldogabb és teljesebb szexuális élet felé vezető úton. “Mert a gyönyör neked is jár!”

Mi az a szexuális zavar?

A szexuális zavar bármilyen olyan probléma, amely megakadályozza a teljes értékű szexuális élményt. Lehet ez szomatikus (testi) vagy pszichés eredetű, és érintheti mind a férfiakat, mind a nőket.

A szexuális zavarok leggyakoribb típusai:

 • Férfiaknál:
 • Nőknél:
  • Vaginizmus
  • Bakteriális vaginózis
  • Anorgazmia /orgazmus zavar
  • Csökkent nemi vágy /frigiditás
  • Felkészülés zavarai (hüvelyi lubrikációs problémák, hüvelyszárazság)
  • Fájdalmas közösülés (dyspareunia)

A szexuális zavarok okai:

A szexuális zavarok hátterében számos tényező állhat, beleértve:

 • Fizikai okok: Hormonzavarok, idegrendszeri betegségek, keringési zavarok, magas vérnyomás, gyógyszerek mellékhatásai
 • Pszichológiai okok: Stressz, szorongás, depresszió, önbizalomhiány, megfelelési- és teljesítmény kényszer, párkapcsolati vagy egyéb szociális és munkahelyi problémák
 • Életmódbeli okok: Dohányzás, alkoholfogyasztás, drogfogyasztás, mozgásszegény életmód, túlsúly

A szexuális zavarok következményei:

A szexuális zavarok nem csupán a szexuális életet érintik, de negatívan hathatnak az egyén önbecsülésére, önértékelésére (énkép), közérzetére, és a párkapcsolatra is. A szégyenérzet, a többlet-stressz vagy frusztráció konfliktusokhoz, eltávolodáshoz, elhidegüléshez vezethet.

Kezelési lehetőségek:

A szexuális zavarok hatékonyan és tartósan kezelhetők a szexuálterápia segítségével. A kezelés típusa a zavar típusától és okától függően változhat. Általános lehetőségek:

 • Gyógyszeres terápia: Bizonyos esetekben gyógyszerek, gyógyhatású készítmények segíthetnek a tünetek enyhítésében, kezelésében.
 • Szexuálterápia: A szexuálterápia segíthet feltárni a zavar hátterében álló pszichés és lelki, vagy pszichoszomatikus okokat.
 • Párterápia, párkapcsolati tanácsadás: A párterápia segíthet a párnak a kommunikációs és kapcsolati problémák megoldásában.

Intimitás, önbizalom, magabiztosság

A szexuális zavarok gyakran összefüggnek az intimitás és az önbizalom hiányával. A bizalom és a nyitottság elengedhetetlen a boldog és teljes értékű szexuális élethez. A partnerünk megismerése, a testi és lelki közelség átélése, a kölcsönös tisztelet és odaadás mind hozzájárulnak a kiteljesedett szexualitáshoz.

Magabiztos férfi és nő - avagy a szexuális énkép

A társadalom által sugallt irreális elvárások, vagy az idealizálás ronthatják az egyén önmagáról alkotott képét, így az önbizalmat és az önértékelést is. Hozzájárulhatnak a szexuális zavarok kialakulásához. Fontos, hogy felismerjük, hogy a szexualitás nem csupán a teljesítményről szól, hanem a szeretetről, a gyengédségről és a kölcsönös örömszerzésről.

Ne félj segítséget kérni!

Tabuk helyett nyitott párbeszéd velem

A szexuális zavarok nem szégyenletesek. Ha szexuális problémákkal küzdesz, ne félj segítséget kérni! 

Kedves Ügyfeleim!

2023 június 7. és 2023 június 14. között nyári szabadságom első részét töltöm.

Ezért telefonon nem vagyok elérhető! Kérem ha szükségét érzik az online eléréseimet használják. (email, viber, whatsapp)

Megértésüket köszönöm!

Lacsny Éva
Szexuálterpeuta