Női-Férfi kölcsönhatások7 min read

 Állandó kölcsönhatásban élünk párunkkal, egyfajta szimbiózisban, mégis saját identitásunkkal. Az évek során érünk, formálódunk, miközben egymásra is hatással vagyunk. Újabb és újabb bevésődések – tapasztalások – keletkeznek bennünk, melynek része az is, ahogyan kondicionáljuk saját magunkat és társunkat.

Emberi felelősségünk részint abban áll, hogy mire és hogyan kondicionáljuk szeretteinket.

Vegyünk egy párkapcsolati példát, kezdve a férfi oldaláról, folytatva a vel, vizsgálva az oda-vissza kölcsönhatásokat. Remélem az olvasás közben te is meglátod a saját életedre vonatkozóan azt, ahogyan közösen építetek egy-egy problémát, és keletkezik belőle egy zavar.

Például: férfiként már nem látod elég szépnek a párodat, és ezt fokozatosan kifejezésre is juttatod. Őszinte vagy, egyenes. Ám nem kapsz megfelelő reakciót, visszajelzést, ezért egyre erősebben fejezed ki magad az idő múlásával. Tehetsz megjegyzést párod növekvő súlyára, vagy hiányolhatod a nőiességét, a kis játékokat, gesztusokat, a csábítást.

Csökken a nemi vágyad? Már nem elegendő a párod által keltett, vagy kapott inger? Úgy érzed, külső eszközökre van szükséged?

Mi az a tanult út, ahogyan felépíted magadban a vágyat, és az erekciót?

Vajon jól működik ez a tanult út, vagy érdemes lenne új utakat keresni, és változtatni, fejlődni, tanulni? – mindenképpen érdemes lenne erről is beszélgetnetek.

A nemi vágy a hormonok kémiájából épül fel, ami pedig a bejövő inger és annak feldolgozási képességén is alapszik. Másképpen fogalmazva, mi az a tanult út, ahogyan felépíted magadban a vágyat, és az erekciót.

Az elhatalmasodó (és megoldandó) probléma miatt észrevetted, hogy visszább esett a kedved, a motivációd, a libidód?

Hosszú távú kapcsolatban van olyan életszakasz, amikor azt érzed, nem vagy képes felépíteni a saját vágyad, és többletingerre van szükséged.

Férfiként mi az elsődleges, amit érzékelsz? – A változás.

Valami változik benned, a hozzáállásodban, a motivációdban, a cselekvőképességedben, és a kettőtök közötti kapcsolatban. Témánál maradva, a változás most a nemi vágyban nyilvánul, ami potencia és erekciós zavarokhoz vezethet.

Mik a hatások:

  1. Ritkábban kívánod meg a párodat. A meglévő probléma (vagy hiány) és a belső frusztrációd végett tudat alatt blokkod a nemi vágyat.
  2. Hosszabb távon problémát jelenthet a (teljes) erekció elérése vagy fenntartása (rásegítés nélkül különösen).
  3. Megjelenik a kompenzációs vágy. Azt érzed, szeretnél újra férfiként teljesíteni, helyt állni (elsősorban önmagad számára), így ki kell tolni az inger küszöbödet. Választhatod a pornográf tartalmakat, segédeszközöket…
  4. Amikor a férfi hiába kéri a párját, hogy az, amit hiányol, oldják meg (pl.: legyen nőiesebb), befelé fordul, és külső eszközökhöz folyamodik.
  5. Legvégső esetben felmerül a házon kívüli próbálkozás. Amikor a férfiben már túl sok a probléma miatti feszültség, tehetetlennek érzi magát, vagy megoldhatatlannak látja a helyzetet. Amikor eljut lelkileg arra a pontra, hogy hiába beszélt a párjával (sokszor), nem történt változás, nem jutottak megoldásra, megegyezésre. 

Női oldalon is keletkezik egy belső frusztráció, a "nem vagyok elég jó", a "nem vagyok elfogadható" érzése, gondolata.

Most nézzük meg az érem másik oldalát, a nőt.

Mi történik veled, hogyan reagálsz, amikor kritika ér. Esetleg támadásnak veszed, nem tudod elfogadni? Lehet, hogy a lelked mélyén pontosan tudod, hogy változtatnod kellene, de valami hiányzik, hogy a tagadást cselekvéssé fordítsd?

Nézzük mi történik, amikor szeretnél megfelelni a párodnak, de nem tudsz önazonos lenni.

  1. Lehet, hogy nőként, meg akarsz felelni a társad által támasztott igénynek, de nem érzed természetesnek. Keletkezik benned egy gát, ami növelheti az ellenállást.
  2. Túlságosan is ráfókuszálhatsz a problémára, és elkezdeted azt gondolni, hogy csak bizonyos (esztétikai) állapotban vagy elfogadható, kívánatos. Ugyanúgy frusztrációt érzel, ami az orgazmus megélésének zavaraihoz vezethet.
  3. Szégyent, lelki fájdalmat érezhetsz, ha a kritikából azt a következtetést vontad le, nem vagy elég szép/jó a párodnak. Ilyenkor te is befelé fordulhatsz – nőként a szorongás inkább depresszióba fordul, csökken a libidó, és nedvesedéssel kapcsolatos problémák alakulhatnak ki.
  4.  Az el nem fogadás végső pszichés tagadása a szexualitás hárítása. Ehhez a nő elkerülésre programozza magát. Ez megnyilvánulhat fizikai elutasításban, illetve játszmák betanulásával. Bővebben itt olvashatsz.

Minden lelki és pszichés probléma megnyilvánul az intimitásban és szexualitásban egyaránt. Erre szerettem volna felhívni a cikkel a figyelmet.

Tudom, néha nehéz felismerni, önmagunk számára beismerni, és ez által szembesülni a ténnyel, hogy valami nem elég jó. Nem biztos, hogy benned van a hiba, az is elképzelhető, hogy a párod változik, az ő szükséglete, igénye változik, és erre szeretne megoldást találni, közösen, veled.

Nagyon fontos ilyenkor a megfelelő kommunikáció, a megnyilatkozás, és a megértés. A miértek tisztázása után, a hogyanokról való megegyezés. – Ez nem más, mint párként új utak keresése, hogy mindkét fél jól érezhesse magát a kapcsolatban, és amelynek része a személyes és a szexuális fejlődés is.

Alapvetően mindig a kommunikációban keresendő a hiba, és az emberben. Innen indulunk, és eljuthatunk egészen a lelki sérülésekig, a szexuális zavarokig, és a párkapcsolati problémákig.

Ebben a cikkben egyetlen kritika női-férfi kölcsönhatásának egy részletét mutattam be, miközben bizonyára te is tudod, ezeregy út visz a mennybe és a pokolba is.

Te is tapasztaltál már hasonló változásokat, belső és külső konfliktusokat?  Szereted a párodat, de úgy érzed, már nincs az a vágy, az az intimitás?

Oldjátok meg kettőtök problémáját, konfliktusát szakmai segítségel, hogy hatékonyabb, és könnyebb legyen a sikerhez vezető út.

Kérj időpontot párkapcsolati tanácsadásra, melynek részét képezheti a szexuálterápiás tanácsadás is, problémától függően.

Lacsny Éva

szexuálterapeuta, életvezetési tanácsadó

 

A szexuális egészség 9 pontja

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
INGYENES

Tetszett a cikk? Oszd meg:

Megosztás itt: facebook
Megosztom

Kövess minket:

Javasolt cikkeink. Ezeket is olvasd el: