Mi is az a kognitív terápia és miért hasznos? Hogyan is kapcsolódik a szexuálterápiához?

Mi is az a kognitív terápia és miért hasznos? Hogyan is kapcsolódik a szexuálterápiához?!

Egyfajta pszichoterápia, mely a személyiség és a pszichopatológia megjelenési, megnyilvánulási formáinak kezelésére szolgál. Önálló és kiegészítő kezelésként is alkalmazható, problémától és tünetegyüttestől függően. Lényege a gondolatok, az érzelmek, és az egyén hitrendszerének megértésében, és megváltoztatásában rejlik. Feltárja azon destruktív, önemésztő, reaktív gondolatokat, viselkedés mintázatokat, melyek gátolják az egyén fejlődését, előre haladását, érését, vagy mentális, lelki, fizikai egészségét.

A kognitív terápia problémára és egyénre fókuszált terápia, mely az egyén céljának elérésére törekszik. Közös munka a terapeuta és a paciens között, mely aktív részvételt követel.

Rövid távú terápia, edukatív szemléletű, vagyis arra ösztönzi a pacienst, hogy a terápia után önmaga is képessé váljon a probléma felismerésére, viselkedésének elemzésére (a gondolatai hogyan befolyásolják az érzelmeit és viselkedését), és képes legyen beavatkozni, változtatni. Tehát folyamatosan vizsgálni és fejlődni – azaz tudatosítani és cselekedni (proaktívnak lenni).

Alkalmazható olyan esetekben, amikor például

  • szeretnénk megérteni az érzelmi és gondolati világunkat,
  • fejlesztenénk a képességünket a problémával való szembenézésre és megküzdésre,
  • önismeretet tanulnánk, hatékonyabb kommunikációt, illetve mások viselkedésének miértjeit szeretnénk megérteni,
  • szorongunk, nem tudjuk leküzdeni a belső feszültségünket,
  • visszatérő depresszióval küzdünk,
  • elakadtunk az életünkben és külső szemlélőre van szükség, új nézőpontok behívására,
  • a destruktív gondolatok depresszívvé tesznek, lelkileg mélyre kerülünk, és szeretnénk megérteni és felszámolni ezeket a gondolatokat, egy szebb jövő érdekében,
  • kényszerbetegséggel küzdünk, és megoldást keresünk.

A szexuálterápia is a kognitív viselkedésterápián alapszik. Ugyanakkor, mint olvashatjátok, itt is az egyén gondolatvilágáról, érzelmeiről, viselkedés mintázatairól és hitrendszerének felülvizsgálatáról van szó. Arra keressük közösen a választ, hogy mi eredményezte a problémát, zavart, diszfunkciót. Vannak-e már kialakult szomatikus vagy pszichoszomatikus tünetek?

Sokaktól hallottuk első reakcióként, hogy félnek, vagy ciki erről beszélni. Van, aki azt mondja, ő képtelen lenne a szexuális problémáiról beszélni. Segítünk! Emberi problémákról fogunk beszélgetni, melynek lehet része a szexualitás.

Fontos megjegyeznünk, hogy minden tanácsadás, terápiás ülés egyéni, egyénre szabott. A terapeutát titoktartás kötelezi, a beszélgetés pedig egy nyugodt, bizalmi légkörben zajlik. Az első alkalom arra szolgál, hogy megismerjük egymást, a terapeuta felméri a problémát, és eldöntitek, tudtok-e, szeretnétek-e együtt dolgozni.

Akiben megszületett az elhatározás, hogy változtatni már megkönnyebbülést jelent, elengedték a félelmeiket, és azt a gondolati akadályt, mely szerint nem tudnának beszélni a problémáikról.

Mind a mellett döntöttek, hogy jóval terhesebb egy életen át cipelni a problémákat, a zavarokat, a szégyenérzetet, vagy a frusztrációt, mint feltárulkozni egy szakembernek, és hétről hétre, dolgozva önmagukkal, olyan pozitív változásokat tapasztalni, melyek hatással vannak az életminőségük, és ha van, a párkapcsolatuk javulására.

Ne feledjétek! Ha tesztek érte, az eredmény soha nem marad el, maximum várat magára! 🙂

Szeretettel

Lacsny Éva

szexuálterapeuta

A szexuális egészség 9 pontja

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
INGYENES